Ziua Internațională a Toleranței

Zilele internaționale sunt ocazii de a educa publicul larg despre aspecte ce privesc întreaga comunitate globală.

Dincolo de mobilizarea resurselor și a voinței – politice, sociale etc. – zilele cu semnificație mondială sunt oportunități de a ne reaminti și serba realizările umanității.

O astfel de ocazie o reprezintă și Ziua Internațională a Toleranței, prin care Națiunile Unite și-au luat angajamentul de a întări toleranța prin încurajarea înțelegerii reciproce dintre oameni și culturi. Este important, chiar esențial, pentru fiecare dintre noi, ca indivizi ai unei suprastructuri sociale globale – și globalizate – să păstrăm în atenția și printre prioritățile noastre valorile coeziunii, colaborării și comunicării pașnice, poate mai mult ca niciodată în această eră a răspândirii extremismului violent și a conflictelor caracterizate de desconsiderarea fundamentală a vieții omenești.

Declarația UNESCO din 1995 privitoare la principiile toleranței afirmă că toleranța este respectul, acceptarea și aprecierea bogatei diversități a culturilor lumii noastre, a formelor noastre de exprimare și a modurilor de a fi uman.

Toleranța recunoaște astfel drepturile umane universale și libertățile fundamentale ale celorlalți – pentru că recunoașterea și aprecierea diversității nu presupun în nici un caz stabilirea de ierarhii în care să existe structuri supra- sau sub- valorizate, ci dimpotrivă: acceptarea și respectul reciproce dau măsura dreptății, echilibrului și libertăților universale.

Oamenii sunt în mod natural diferiți și doar toleranța, alături de respect, pot asigura supraviețuirea fiecărei comunități, mai mari sau mai mici, din fiecare regiune a globului, întrucât, dincolo de orice diferență, ne aflăm tot noi, fiecare dintre oamenii acestei roci sferice care debordează de viață.

Și astfel fiecare dintre noi se vede pe sine în chipul celuilalt…

A fi om ar trebui să însemne, așadar, mai presus de orice, a fi uman: comunicarea, colaborarea și coeziunea fac parte din valorile comune și esențiale ale speciei pe care o reprezentăm și care ne pot asigura nu doar supraviețuirea, ci și dezvoltarea socială și culturală!

International Day for Tolerance
Why do we mark International Days
International Day for Tolerance – 16 November
Please follow and like us:
Facebook
Facebook
Instagram

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *