Ziua internațională a sănătății mentale

Începând cu anul 1992, la inițiativa Federației Mondiale pentru Sănătate Mentală, Organizația Mondială a Sănătății a declarat data de 10 octombrie ca fiind ziua în care sănătatea mentală reprezintă o preocupare dedicată în scopul îmbunătățirii calității serviciilor medicale la nivel global.

De-a lungul anilor, OMS a abordat diferite aspecte ale sănătății mentale prin tematici care au încercat să reunească varietatea specificului atât a fiecărei tulburări, cât și a diferitelor categorii sociale expuse riscurilor. Totodată, nici problematicile sociale de amplitudine precum serviciile sociale, demnitatea și resursele economice nu au fost uitate.

Astfel, sănătatea mentală a femeilor (1996), a vârstnicilor (1999), a copiilor și adolescenților (2002-03, 2018) a beneficiat de campanii dedicate în egală măsură cu cele care au vizat sănătatea mentală de la locul de muncă (2001-02, 2017), drepturile omului (1998), dar și în tulburări specifice precum depresia (2012), schizofrenia (2014) sau durerea cronică (2010).

Nn în ultimul rând, bunele măsuri de protecție socială au atras atenția asupra importanței acordării primului ajutor psihologic (2016), a demnității în sănătatea mentală (2015) și a conștientizării și păstrării impactului diversității culturale (2006, 2007).

Anul acesta, campania OMS se adresează prevenției suicidului, în jurul căreia a fost creat programul „40 seconds of action” – pornind de la sumbra statistică a ratei suicidului: la fiecare 40 de secunde, o persoană se sinucide.

OMS a pus la dispoziția tututor celor dornici să se implice o serie de resurse sub forma broșurilor descărcabile și printabile, precum și a unor materiale video care constituie tutoriale de bază referitoare la modalitățile prin care poate fi acordat sprijinul și poate fi realizată prevenția suicidului în diferite contexte sociale.

Citește și: Anomia japoneză – sinuciderile în rândul elevilor

În acest fel, OMS se adresează specialiștilor din educație și învățământ, dar și celor care constituie personal al intervenției de urgență, resursele informaționale practice și la îndemână putând fi utilizate de către fiecare dintre noi pentru a promova bunele practici ale sănătății mentale de la nivel social.

Suicidul este un strigăt de ajutor tăcut, dar care se face auzit, mult prea adesea, tardiv… Iar statisticile descriu o realitate tulburătoare, a unei lumi copleșită de pierderea speranței, de dispariția orizonturilor și de disperare.

Tocmai din acest motiv este importantă o astfel de zi, în care obiectivul principal este cel al conștientizării dificultăților, a discuțiilor și a comunicării, a proactivității prin mobilizarea eforturilor și a resurselor spre a susține echilibrul și bunăstarea de-a lungul întregului spectru al sănătății mentale.

10 octombrie, Ziua internațională a sănătății mentale, oferă oportunitatea prin care fiecare dintre noi poate înțelege felul în care este el însuși o parte integrantă a acestui angrenaj social, mai mic sau mai mare, putându-și aduce contribuția pentru a da formă unei realități sănătoase a mentalului global.

Please follow and like us:
Facebook
Facebook
Instagram

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *