Vindecarea necesită curaj

În creier, centrul durerii fizice este același cu centrul durerii emoționale. Atunci când avem o problemă somatică mergem la doctor. Însă, de câte ori apelăm la un specialist și când ne raportăm la durerea emoțională?

Suferința este adesea percepută ca o durere emoțională. Aceasta poate fi tăcută, ascunsă în interior sau verbalizată. De câte ori avem o problemă sau dorim să exprimăm ce se ascunde în interiorul nostru, parcă ne simțim mai ușurați ca și cum problema ar fi dispărut. Același principiu se aplică și în cazul suferinței.

Vindecarea necesită curaj! La baza suferinței stau adesea sentimente precum: furie, angoasă, mânie, frică, tristețe. Aceste emoții ne blochează atât emoțional, cât și cognitiv. Odată eliberați de aceste sentimente, starea de amorțeală în care ne aflam dispare. Ne simțim descătușați sufletește și începem să vedem viața cu alți ochi.

Dacă în primul articol am vorbit despre ce reprezintă suferința și faptul că noi înșine, de cele mai multe ori, o aducem în viețile noastre, astăzi vreau să vorbesc despre cum putem scăpa de aceasta.

Aproape mereu, oamenii sunt de părere că a scăpa de suferință înseamnă să nu vorbească despre aceasta și să o îngroape în suflet.

Ei bine, pot spune că acesta este modul prin care menținem prezentă / vie suferința în viața noastră pentru o perioadă lungă de timp. Câți dintre voi ați procedat așa, nu? Acest lucru nu doar că nu este benefic evoluției personale, ci aduce și mai multă suferință.

Există diferite moduri prin care putem scăpa de siferință. Iar primul pas pe acest drum este RECUNOAȘTEREA. Acesta este procesul prin care validăm existența unei probleme ce provoacă suferință și ne dorim vindecarea. De asemenea, recunoașterea necesită curaj, asumare și responsabilitate:

*curaj pentru că alegi să te prezinți altora așa cum ești, să îți dezvălui problema prin care treci;

*asumare pentru că validezi existența unei suferințe, pentru că o prezinți așa cum este, pentru că te accepți așa cum ești, vulnerabil și pentru că îți dorești să scapi de suferință;

*responsabilitate pentru că odată recunoscută problema ce determină apariția suferinței, devii responsabil de cum evoluează lucrurile și de drumul pe care îl alegi: continui să rămâi ancorat în suferință sau îți dorești să te eliberezi de aceasta?

Este răbdarea cheia succesului?

Un alt mod de eliminare a suferinței este COMUNICAREA. Comunicarea reprezintă baza oricărei relații și, totodată, modalitatea de evoluție personală. De câte ori v-ați simțit mai descătușați după ce ați comunicat cu cineva? Fie că ne îndreptăm către un prieten, la o rudă sau la un specialist, important este să conștientizăm starea în care ne aflăm și să ne dorim vindecarea.

De cele mai multe ori, comunicarea marchează eliberarea emoțională de sentimentele adânc ascunse.

Spuneam mai sus că vindecarea necesită curaj – la fel și comunicarea. În cele mai multe cazuri, teama de a ne simți neînțeleși, de a fi respinși sau ignorați ne împiedică să avem o comunicare autentică cu cei dragi. Dacă nu comunicăm, cei apropiați nu vor ști care este suferința noastră.

Oamenii nu pot citi gândurile și nici nu pot pătrunde în sufletul nostru pentru a vedea ce se ascunde acolo, așa că cel mai bun mod prin care putem evada din suferință este să ne exprimăm deschis.

Desigur că sunt și alte modalități, poate mai tehnice, care necesită timp mai mult și costuri financiare, însă orice pas pe care-l faci pentru tine merită! În următorul articol îmi doresc să îți prezint o astfel de tehnică, care deși este folosită cu precădere în terapia cognitiv-comportamentală, poate fi aplicată în orice moment în care simți că poate contribui pozitiv la evoluția ta! Până atunci însă, este important de reținut faptul că orice tehnică și orice pas pe care te decizi să le urmezi, au la bază recunoașterea și comunicarea. Râmâi pe fază, urmează articole faine! 🙂

Please follow and like us:
Facebook
Facebook
Instagram

2 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *