Un compromis care naște traume

Compromis… Auzim acest cuvânt destul de des la vârste și situații destul de diferite. Deobicei îi atribuim acestui cuvânt, două conotații : o conotație pozitivă și una negativă, mai pe scurt, ce câștigăm și ce pierdem, dar nu ne gândim și la cei pe care îi rănim indirect prin compromisurile pe care le facem, la cei care depind de noi, la copiii noștrii.

Compromisul în relație de dragul copiilor este o practică încă destul de răspândită în societatea noastră. Deși pare că acest compromis ajută copilul ca să nu crească doar cu un părinte, acest lucru aduce mai multe traume și neplăceri copilului decât trecerea printr-un divorț.

Impactul divorțului asupra copiilor

Provin dintr-o familie în care acest compromis a fost făcut. Țin minte și acum că deși aveam în jur de 12-13 ani îmi doream cu ardoare ca părinții mei să divorțeze. Certuri, țipete și cuvinte care mai de care se auzeau din sufragerie, iar noi copiii ne făceam că dormim. Inconștient am știut de atunci că era un compromis care naște traume, deși nu știam cât de mult o să mă afecteze. Am realizat că la o vârstă fragedă eram mai rațional decât părinții mei.

În prezent, încă vedem urmele acestei gândiri: cupluri care fac copii pentru a-și salva relația și rămân blocați într-un parteneriat nociv… Au impresia că se sacrifică pentru binele copilului, dar de fapt fug de responsabilitatea vieții lor, târându-și copiii prin fricile și neputințele lor, lăsându-le semnele traumei în memoria corpurilor lor.

Chiar stau și mă întreb cât de dureros poate să fie să îți asumi că o relație nu merge și să devii rațional, în loc să devii irațional și egoist și să concepi un copil pentru neputința ta de a nu-ți asuma responsabilitatea pentru propria viață. Oare cât timp o să mai treacă până când nu ne vom mai pedepsi și traumatiza copiii pentru propriile eșecuri?

Avem obligația ca în astfel de situații să mergem alături de partener la terapie de cuplu și de a încerca să reparăm relația sau de a încheia relația, pentru a le asigura copiilor noștrii un mediu cât mai sigur pentru a se dezvolta.

Please follow and like us:
Facebook
Facebook
Instagram

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *