Tulburarea de personalitate schizoidă

Tulburarea de personalitate schizoidă constă în prezența unor distorsiuni cognitive la nivelul realității, existența unor credințe bizare sau suspiciuni ce pot fi însoțite de halucinații. Altfel spus, aceasta este caracterizată prin pierderea contactului cu realitatea și afectează modul de gândire și manifestarea comportamentală a persoanei în cauză.

În acest sens, reacțiile față de diferitele evenimente din viața acestora pot determina dezinteres, detașare și lipsa de bucurie sau de entuziasm la nivel extrem, disfuncțional. Plăcerea își face apariția în raport cu foarte puține activități, în același timp persoana neprezentând interes în a relaționa cu oamenii din jurul său.

Din punct de vedere psihanalitic, se consideră că în cazul tulburării schizoide intervin o serie de mecanisme de apărare.

Clivajul este modalitatea de apărare ce intervine asupra percepției persoanelor din jur, fapt pentru care anumiți oamenii sunt văzuți drept complet ostili, în timp ce alții sunt în întregime observați ca fiind afectuoși; în egală măsură, percepția asupra oamenilor din jur influențează și desfășurarea relaționării.

Sociopatia și psihopatia ca fenomene publice ale psihopatologiei sociale

În același timp, am putea lua în considerare identificarea cu o imagine idealizată, acest lucru presupunând manifestarea unui comportament ce este în consens cu al unei persoane considerată remarcabilă. Totodată, un impact destul de mare îl are sublimarea, ce reprezintă angajarea într-o anumită activitate diferită, al cărei simbol este predominat de întipărirea unei fantasme.

Astfel pot fi explicate episoadele în timpul cărora cărora persoanele schizoide se consideră a fi ceea ce nu sunt, ele făcând apel la introiecție pentru a prelua în întregime viața unei persoane, sau se angajează în anumite situații ce nu sunt reale.

În egală măsură, un alt mecanism de apărare utilizat pentru a putea face față evenimentelor este normalizarea: proces prin care persoanele în cauză se conving singure că nu au nici cea mai mică dificultate și că ceea ce se întâmplă nu este deloc ieșit din comun, chiar dacă aparențele sunt contrare gândurilor și imaginii asupra sinelui.

Așadar, putem admite faptul că în spatele tulburării de personalitate schizoidă se ascund o serie de mecanisme de apărare, ale căror identificare ar ușura procesul de înțelegere al acestei psihopatologii.

Blackman, J., S. (2012). 101 apărări. Cum se autoprotejează mintea. București: Editura Trei.
Paris, J. (2015). Ghidul DSM-5 pentru clinicianul inteligent. Ediția întâi. București: Editura Trei.

Please follow and like us:
Facebook
Facebook
Instagram

Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *