Tulburarea de personalitate borderline

Tulburarea de personalitate borderline este o tulburare a dispoziției, având un mare impact asupra relaționării cu oamenii din jur. Persoanele în cauză se confruntă cu dificultăți în ceea ce privește percepția, gândirea și afectivitatea, totul resimțându-se mult mai intens și copleșitor decât în cazul celorlalți.

Conform literaturii de specialitate, simptomatologia se constelează în principal în jurul încercării neîntrerupte de a fi evitat abandonul. Cea mai mare frică a persoanelor diagnosticate este aceea de a fi lăsate singure. Teama este persistentă și intervine în majoritatea deciziilor, ce sunt luate având la bază încercarea de a se feri de un abandon real sau imaginar.

Acest aspect afectează relațiile interpersonale, ce sunt caracterizate prin instabilitate. Firea impulsivă și instabilitatea emoțională provoacă astfel apariția a două extreme, în ceea ce privește comportamentul persoanei: devalorizarea și idealizarea. Astfel, nu există o anumită constantă în cadrul căreia să se desfășoare lucrurile, ci totul depinde de mai mulți factori.

Tulburarea de personalitate schizoidă

În egală măsură, predomină sentimentul de furie, ce poate fi considerat nemotivat în unele cazuri. O urmare a acestei afectivități negative constă în apariția unor crize greu de gestionat, având în vedere slabele abilități de autocontrol pe care le au. Starea de iritabilitate determinată intervine asupra manifestării comportamentale, conducând către abuzul de substanțe sau chiar către apariția episoadelor de violență fizică.

În aceeași ordine de idei, poate fi sesizat comportamentul suicidar sau chiar cel auto-mutilant. Prin imposibilitatea de a exprima acele stări în plan extern, persoana recurge la amenințări suicidale sau chiar tentative în acest sens, când forțele slăbite ale eului îndreaptă emoțiile mai puțin plăcute, precum furia, asupra sinelui.

Specialiștii recomandă ca tramatentul farmacologic să fie urmat sub supravegherea psihiatrului, în paralel cu psihoterapia. Tratamentul medicamentos prescris poate contribui la stabilizarea dispoziției, reducerea comportamentului impulsiv sau agresiv, fiind administrat în raport cu nevoile persoanei în cauză și având la bază o schemă precisă de aplicare, alături de urmărirea constantă a acestui parcurs.

Prin urmare, tulburarea de personalitate borderline este o tulburare a dispoziției referindu-se la încercarea persoanei de a se feri de un potențial abandon; sunt prezente și secvențele de manifestare a unui comportament suicidal, impulsiv sau agresiv asupra propriei persoane sau asupra personelor din jurul său. Astfel, este recomandat să existe consultarea și supravegherea unui specialist.

• Mason, P., Kreger, R. (2018). Borderline. Cum să trăiești alături de o persoană cu emoții extreme. București: Editura Herald.
• Paris, J. (2015). Ghidul DSM-5 pentru clinicianul inteligent. Ediția întâi. București: Editura Trei.

Please follow and like us:
Facebook
Facebook
Instagram

2 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *