Toxicitatea relațională și cum să scapi de ea

Persoanele toxice au o dorință puternică de a ne controla și de a manipula, au tendința de a vorbi în mod negativ despre majoritatea lucrurilor, criticând persoanele din jurul lor și neasumându-și responsabilitatea propriilor comportamente, susținând că ceilalți sunt de vină.

Persoanele toxice sunt, în realitate, lipsite de încredere în propria lor persoană, fapt pentru care încearcă să descurajeze, astfel încât să nu mai simtă sentimentul de inferioritate și vulnerabilitatea accentuată. Deși încearcă să prezinte o imagine de sine pozitivă, acesta este modul lor de a-și distrage atenția de la sentimentele copleșitoare ce îi încearcă; în același timp, inducerea părerilor pe care ei doresc să o dețină alte persoane îi ajută să-și clădească propria realitate, așa cum doresc.

Criticile frecvente în copilărie, ignoranța, lipsa de afectivitate și chiar relațile conflictuale din jurul lor pot duce la aceste tendințe: dorința de a controla este puternică, însă este necesară pentru aceste categorii de persoane în așa fel încât să nu mai resimtă ce au trăit cândva.

Este recomandat să stabilim anumite limite în relația cu persoanele toxice din viața noastră, să ne gesionăm propriile emoții, să comunicăm într-un mod asertiv atunci când se ivește ocazia. Să încercăm să investim timp și resurse în încrederea noastră de sine, nu în opiniile celorlalți, care reprezintă doar proiecția unui conflict intern deținut de sinele lor.

5 tipuri de persoane care îți pot distruge viața

Totodată, este important să știm să ne impunem, să știm să spunem „nu” atunci când este cazul, fără a ne simți constrânși de situație, fiindcă este la libera noastră alegere ce vrem să spunem sau să facem.

Caracterul persoanelor toxice este intens și persistent, fapt pentru care este recomandat să nu ne deplasăm față de propriile convingeri sau opinii. Dezinformarea, manipularea, inducerea în eroare pot fi câteva din tehnicile utilizate, însă odată ce învățăm să le recunoaștem și să observăm cu atenție ce încearcă persoana din fața noastră să ne transmită, verbal sau prin gesturi, vom reuși și să gestionăm cu succes situațiile în care ne aflăm.

Așadar, fie că ocupăm poziția de victimă sau de persecutor a acestor acțiuni, psihoterapia vine în ajutorul nostru, în așa fel încât să învățăm gestionarea sentimentelor, iar mai presus de toate, acceptarea si integrarea diferitelor trăiri dobândite.

Please follow and like us:
Facebook
Facebook
Instagram

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *