Sunt adaptabil – deci rezist!

Într-o lume din ce în ce mai nesigură, într-o lume în care incertitudinea este singura certitudine, se cere să ne cultivăm capacitatea de adaptare. Nicicând adaptabilitatea nu a părut mai necesară ca acum pentru toate tipurile de personalitate și pentru toate vârstele.

Adaptabilitatea presupune o flexibilitate mentală, emoțională și chiar fizică, fiind acea capacitate de a face față schimbării. Indivizii adaptabili se acomodează ușor, în timp ce persoanele inflexibile și rigide sunt mai expuse în fața stărilor de anxietate și depresie.

Reziliența: superputerea copiilor învingători

Dar maleabilitatea nu se obține prin magie, ci se exersează, ca un mușchi, căci are sabotori care pândesc orice vulnerabilitate. Gândirea rigidă de tip alb-negru, nemulțumirea ca stare generală (cu „accesoriile” ei – învinovățirea și lamentarea), caracterul obtuz sunt elemente blocante în calea menținerii stării de bine.

Persoanele adaptabile au șanse mai mari de a aborda situațiile de viață în mod pozitiv. Acestea afișează și manifestă:

1. Curiozitate și deschidere către nou și dorință de experimentare

2. Acceptarea eșecului, deoarece nu toate acțiunile întreprinse vor avea succes

3. Inteligență emțională – prin capacitatea de a-și conștientiza, controla și manifesta emoțiile personale, respectiv de a gestiona relațiile interpersonale într-un mod eficient și empatic

4. Interesul pentru îmbogățirea și dezvoltarea resurselor personale

5. Capacitate de a vedea imaginea de ansamblu, în locul focusării doar pe anumite elemente

6. Conectare la realitatea din jur, prin cultivarea relațiilor dar și a prezenței.

Preocuparea pentru adaptabilitatea mentală, spirituală și corporală va face starea de bine mai accesibilă, cu implicare și angajament în propiul proces de devenire.5

Please follow and like us:
Facebook
Facebook
Instagram

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *