Singur sau însingurat?

A fi însingurat ca trăire este paradoxal mai des întâlnit astăzi, în era comunicării și a conexiunii, și asta pentru că singurătatea se definește nu doar prin cantitatea relațiilor interpersonale reale, ci mai ales prin calitatea acestora.

A te simți singur fiind înconjurat de oameni se datorează interacțiunilor superficiale și inconsistente în raport cu nevoile personale. Daunele se prezintă cât se poate de alarmant: depresie, anxietate, nemulțumire, nefericire și chiar suferințe fizice.

„Foamea” de contact social: pentru creier, efectele izolării sunt similare lipsei de mâncare

Singurătatea poate fi experimentată temporar de majoritatea oamenilor în contexte de viață care presupun schimbări majore (mutarea locuinței, a școlii a locului de muncă; pierderea celor dragi; izolări din motive medicale sau sociale), dar aceasta este depășită odată ce persoana se angajează în mod activ în refacerea acestui segment de viață.

Singurătatea prelungită poate rezulta din inabilitatea de a interacționa și comunica în sfera socială, care la rândul ei îl afundă pe singuratic în această stare. În cercul însingurării, persoana timidă, retrasă sau poate dificilă se comportă respingător, iar respingerea accentuează anxietatea socială creând evitare.

Abilitățile sociale se moștenesc, dar se și modelează. Deficitul afectiv sau stilul de atașament din copilărie își pun amprenta asupra calității viitoarelor relații.

Adulții cu comportament nesigur, agresiv, absenți sau / și instabili reprezintă premisa favorabilă pentru a dezvolta o persoană cu o structură singuratică. Și invers, adulții care se bazează pe deschidere și pe transparență în abordarea interacțiunilor cu semenii sădesc în copii lor,  bazele unei vieți sociale cel puțin satisfăcătoare.

A fi separat fizic de semenii tăi nu este același lucru cu a fi singur, la fel cum a fi în mijlocul unei mulțimi poate fi locul în care te simți cel mai însingurat!

Please follow and like us:
Facebook
Facebook
Instagram

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *