Șantajul și chipurile sale

Iubirea poate fi un sentiment frumos, dar și foarte complicat uneori.

Pășim în relații cu bagaje emoționale (frici, angoase, gelozii) din trecut, dar cu toate acestea ne dorim cu ardoare să fim fericiți și iubiți. De aceea, în etapa îndrăgostirii, suntem tentați să vedem doar plusurile partenerului și refuzăm observăm și părțile negative, uitând, de fapt, că partenerul nostru este „un întreg”. 

Ne plac povestile de iubire și, din tot sufletul, sperăm la una care sa fie ca în cărți, adică „pentru totodeauna”, pierzând din vedere faptul că, de cele mai multe ori, realitatea este diferită.

Dar ce poți face când unul dintre parteneri încearcă să își impună valorile ori să își negocieze sentimentele folosind diverse metode? Sau atunci când acest joc se transformă în șantaj emoțional „hrănit” de teama unui partener și de dorința de control a celuilat?

Te-ai aflat vreodată în situația de a fi amenințat de partener că, dacă nu faci ce vrea, va pune capăt relației, că își va provoca un rău sau că va intra în depresie dacă nu îi îndeplinești o dorință sau… mai multe?

Căutând rezolvare pentru aceste situații nici nu îți dai seama că, de fapt, ești supus unui șantaj emoțional, nu observi că regulile jocului s-au schimbat.

Uneori suntem puși în situația ca cei apropiati să ne amenințe direct sau indirect că în cazul în care nu facem ceea ce își doresc, ne vor pedepsi într-un fel sau altul. Astfel ei ne manipulează puternic, printr-o amenințare care poate fi exprimată în modul: „Dacă nu te comporți cum vreau eu, vei suferi”. Ce e de făcut în astfel de cazuri?

În primul rând trebuie să conștientizezi că nu este vina ta că ai fost etichetat că fiind egoist, insensibil și nepăsător dacă nu ai cedat unei propuneri, asa cum nu este vina ta nici pentru că ai întâlnit oameni care ți-au ignorat sentimentele și dorințele făcându-te să crezi că „nu contezi”.

De ce apar conflictele în relația de cuplu?

De multe ori partenerul te învinuiește pentru problemele pe care le ascunde el pentru a scăpa de responsabilitatea de a se confrunta cu propriile temeri și probleme. Șantajistului emoțional nu îi pasă dacă tu primești ce îți dorești atâta timp cât el obține ce vrea. Atunci când pune presiune asupra ta are impresia că te învață o lecție importantă, ceea ce îl face să se simtă bine, încearcă să susțină că motivele și părerile lui sunt mai importante decat ale tale și că tu ai o problemă, eșți egoist, nepăsător…

Nu este atât de important ce cred sau ce spun alții, cât timp tu ai încredere în tine – pentru că nimeni nu este suficient de corect, de bun, de moral încât să-și permită să îi arate cu degetul pe ceilalți.

În cadrul relației de cuplu, cei care practică șantajul sentimental cunosc foarte bine persoana respectivă, i-au descoperit vulnerabilitățile, știu că relația cu ei este prețioasă și că prin această modalitate pot obține ceea ce își doresc: supunere și dependență.

Știind foarte bine ce îți dorești și de ce ai nevoie, șantajistul poate acționa în această direcție, fie amenințându-te că nu îți va mai  oferi „acel ceva” pentru o scurtă perioadă de timp sau chiar niciodată, fie te face să te simți că și cum ar trebui să te lupți pentru a-l câștiga.

Cei care te șantajează vor să imprime în mintea ta sentimente de teamă, obligație, dar și vinovăție, vor să se asigure în acest fel că tu nu vei vrea niciodată să îi superi, că te vei simți obligat să le asculți dorințele și extrem de vinovat dacă nu vei „ceda” acestei rugăminți.

Atunci când apare frica și sentimentul de vinovăție, ai senzația că tu ai o problemă, nu  persoana care te șantajează, pentru că șantajiștii reușesc să creeze o ceață care te împiedică să vezi adevăratul mod în care ești tratat.

Șantajul poate începe numai în momentul în care permiți celorlalți să îți descopere nu atât vulnerabilitățile manifestate prin punctele tale sensibile, cât modalitățile prin care ei le pot folosi pentru a acționa.

Tu te-ai simțit vreodată șantajat?

Please follow and like us:
Facebook
Facebook
Instagram

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *