Rolul replicilor pozitive în dezvoltarea armonioasă a copiilor

Rolul părinților este crucial în creșterea stimei de sine a copiilor. Stima de sine se creează în timp și este nevoie de mult tact și de răbdare din partea unui părinte pentru a-și ajuta copilul să aibă o stimă de sine crescută, precum și o personalitate puternică și independentă la maturitate.

Rolul părinților este esențial în creșterea stimei de sine a copiilor, pentru că, în tot ceea ce fac, copiii sunt influențați de interacțiunea cu părinții lor. Până când sunt suficient de maturi ca să își formeze propria viziune despre lume, ei interpretează universul prin ochii părinților lor, iar cuvintele adresate de aceștia devin puncte de reper în imaginea pe care și-o construiesc despre sine. 

Personalitatea se formează prin acumularea de interacțiuni în familie; aparent minore, momentele petrecute cu familia reprezintă baza formării personalității copilului. Înainte de cuvinte, gesturile, afecțiunea și timpul petrecut împreună consolidează dezvoltarea armonioasă a acestuia. Ulterior, prin cuvinte, părinții pot oferi feedback pozitiv și întărire pozitivă, aspecte ce sunt esențiale pentru evoluția în plan emoțional și cognitiv.

Credințele copiilor se manifestă prin modul lor de a se comporta. Mai mult, orice om, dar în special copiii, au nevoie de aprecieri din partea celor din jur. Astfel, încurajările de tipul: ai idei nemaipomenite / ești de mare ajutor / am încredere în tine / în fiecare zi învăț lucruri noi de la tine, pot stimula și mai mult dezvoltarea cognitivă a copilului, cresc stima și încrederea în sine și contribuie la evoluția firească a acestuia.

Atunci când îi facem observații copilului în legătură cu o sarcină pe care nu a îndeplinit-o corect, ar trebui să încercăm să ne raportăm la momentul prezent în loc să facem observații demoralizatoare, cu caracter general. În loc să îi spunem „întotdeauna uiți să faci patul”, mai bine să folosim replici pozitive: nu trebuie să fii perfect/ă pentru a fi nemaipomenit / chiar dacă acum ai uitat/nu te-ai descurcat bine, sunt sigură că data viitoare va fi mult mai bine / știu că te-ai străduit.

Atunci când le vorbim copiilor încercăm să o facem pe înțelesul lor, însă sunt destule situații în care replici spuse sub impulsul momentului pot dărâma tot ce am clădit prin comunicare până în momentul acela. Cu toții rostim uneori cuvinte pe care apoi le regretăm, iar pentru un copil, astfel de cuvinte înseamnă durere, furie sau, de foarte multe ori, confuzie.

Copilul interior și lecția iubirii de sine

Acceptarea și iubirea necondiționată sunt nevoile psihologice de bază pentru creșterea armonioasă a unui copil, astfel: te cred / te iubesc și te accept așa cum ești / nu-ți fie teamă să fii tu însuți / nu toată lumea va fi de acord cu tine și asta este în regulă, stimulează propria acceptare necondiționată si propria părere despre sine pe care copilul și-o formează în perioada adultă.

Printr-o stimă de sine stabilă și dezvoltată armonios, copilul va fi capabil să își recunoască greșelile și le va îndrepta, va ști să își exprime emoțiile și va renunța la a le reprima, va deveni independent. În plus, în orice activitate pe care o face, copilul are nevoie de sprijinul și de încurajarea noastră. Nu toți copiii sunt la fel, iar copilului nostru pot să-i placă alte lucruri față de celorlalți. De aceea, pentru a nu se simți izolat și diferit față de alți copii, e nevoie de prezența iubitoare și de îndemnurile nostre de a face ceea ce el simte.

Părinți autoritari vs. Părinți democratici

Solicitările de la locul de muncă, grijile și treburile casnice, lipsa timpului petrecut cu familia, în special cu copiii și stresul conduc spre o relaționare deficitară cu propriii copii, ceea ce duce la demoralizare, refuz în a comunica, reacții impulsive din partea copiilor, atât în relație cu propria familie, cât și cu colegii / prietenii. Așadar, este nevoie să fim mai mult conștienți de rolul pe care, noi, părinții, îl avem în dezvoltarea copiilor și de implicarea pe care trebuie să o avem, astfel încât aceștia să se dezvolte armonios și sănătos.

Tu ce replici pozitive folosești în comunicarea cu copilul tău?

Please follow and like us:
Facebook
Facebook
Instagram

3 comentarii

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *