Rolul de salvator

Pe parcursul vieții, adoptăm diferite poziții la care ne vom raporta în efectuarea și aplicarea unor decizii, în special relaționare. În acest sens, astăzi vom vorbi despre rolul salvatorului.

O persoană care adoptă poziția salvatorului este cea care va sări mereu în ajutorul celor din jurul său, chiar va insista să se implice în majoritatea situațiilor, deși nu este neapărat necesar să facă acest lucru.

Această dorință poate veni din diferite motive: nevoia de validare, de afirmare, necesitatea de a fi observați, acceptați și integrați, de a se face plăcuți, dorința de a-și găsi un sens, printre multe altele. În acest sens, pentru motivele expuse mai sus, ar fi recomandat să existe o analiză asupra imaginii de sine formate, dat fiind faptul că în spatele acestui rol se poate afla frica de respingere și evitarea.

Să ne închipuim că noi suntem în acest rol. Cu siguranță suportul este bine venit, dar cu toate acestea, persoanele pe care dorim să le ajutăm vor ajutorul nostru? Chiar au nevoie de această schimbare pe care noi le-o propunem?

Este foarte important să ne dăm seama dacă întregul proces cărui îi dăm inițiativă este unul bine venit și pentru persoana în cauză, ținând cont că poziția salvatorului pe care o purtăm are tendința de a omite aceste aspecte. În acest sens, noi vrem să oferim sprijin, noi vrem să le arătăm oamenilor care este aspectul la care ar fi bine să lucreze, dar dacă ei nu văd acest lucru ca fiind necesar, totul este în zadar.

Prin urmare, un prim pas recomandat este să conștientizăm dacă ceea ce observăm noi se află pe aceeași lungime de undă cu observațiile făcute de celălalt în cadrul situației la care ne raportăm. Atât timp cât percepțiile se aseamănă, intențiile noastre au mai multe șanse să ia amploare.

Citește și: Triunghiul dramatic

Totodată, acest bine pe care considerăm că l-am face, ar putea fi resimțit ca o „sufocare” pentru persoanele din jurul nostru. Având în vedere că fiecare are un ritm propriu de dezvoltare, de conștientizare și de percepere, este destul de important ca acei pași să fie urmați în mod individual.

Ceea ce noi sesizăm, în mod aparent obiectiv, poate fi ceva ce persoana în cauză nu a trecut încă prin filtrul percepției, încât să fie depășită sfera subiectivă, iar ceea ce încercăm să expunem nu va avea nici pe departe efectul scontat. De aceea recomandat ca pașii fiecărui om să fie respectați, pentru ca rezultatele să fie unele pe măsură.

Altfel spus, ce ar fi dacă am aștepta să ni se ceară ajutorul? Astfel, am avea siguranța că dorința este din partea ambelor părți, am acorda timpul necesar întregului proces și lucrurile ar avea o desfășurare armonioasă. În acest mod, energia noastră nu ar fi consumată într-un mod negativ, încercând să explicăm ceva ce nu poate fi încă filtrat și poate fi greu de acceptat, ci într-un mod pozitiv, anume după ce întregul proces de conștientizare a avut loc.

Între timp, ne putem folosi de acest răgaz spre a ne analiza originile propriilor intenții și nevoi. Pe cine încercăm de fapt să ajutăm? Ce trezește în noi acea situație, cum îl percepem pe celălalt? Ce am avea noi nevoie și ce am face în locul său? Și, mai ales: în viziunea noastră, cine are de fapt cu adevărat nevoie să fie salvat?

Așadar, dacă am aborda rolul salvatorului prin această manieră, șansele apariției unor rezultate benefice pentru ambele părți sunt mai mari. Ar fi bine să ținem cont de anumiți factori necesari acestui parcurs: timp, răbdare, înțelegere, printre multe altele. Cu toate acestea, indiferent de dorința noastră, este recomandat să ținem cont și de starea noastră psihică, pentru ca aceasta să nu fie afectată din cauza implicării prea mari. Prin urmare, ce-ar fi dacă i-am acorda o șansă timpului?

*Dacă doriți să aprofundați acest subiect, vă recomand să citiți „Cum să spui NU acasă, la serviciu, prietenilor, în viața de zi cu zi” (Marie Haddou, 2003) sau volumul „Cum ajungi să spui NU” (Erwin W. Lutzer, 2010).

Please follow and like us:
Facebook
Facebook
Instagram

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *