Dominația mentală și cele 3 etape ale manipulării

Dominația reprezintă un mecanism subtil, înșelător, greu de înțeles, și care de multe ori provoacă mari traume psihice.

De la lingușire și promisiuni, la șantaj afectiv – instrumentul privilegiat al manipulatorului –, dublă constrângere, victimizare și chiar amenințări fățișe, dominația mentală este un fenoment acut, destabilizant, mult mai prezent în relațiile și societatea noastră decât credem.

FACT: Fie că este de natură familială, romantică, amicală sau profesională, domnația se dovedește a fi înșelătoare, subtilă, lentă și eficientă.

Dominația mentală însă nu apare de la sine, ca pură impunere a voinței manipulatorului asupra victimei sale – ca și când cei doi încheie un acord explicit, verbal – ci din contră: dominația se folosește de mecanismele subtile ale manipulării mentale. Manipulatorul recurge la o serie de instrumente precise prin care ajunge să condiționeze complet personalitatea victimei sale, în așa măsură încât aceasta devine incapabilă de a-și mai folosi propria rațiune și putere de discernământ.

PRO: În acest tip de relație, există întotdeauna o atmosferă de intimitate, amenințări, teamă, supunere, dominație, control, privare totală de libertate – detaliază Julie Arcoulin în Stop manipulării mentale, meritul principal al cărții fiind tocmai acesta, anume că reușește să expună cât se poate de explicit ceea ce, altfel, reprezintă zeci de interacțiuni subtile și destabilizante, invizibile celor care privesc din afara relației manipulator-manipulat.

Procesul dominației poate fi organizat în trei etape distincte, fiecare având un rol esențial în atingerea scopului manipulatorului – de a-și subjuga compet victima și de a o face să se supună voinței sale:

1. Etapa de seducție – numită și „luna de miere”, pentru că în această primă fază manipulatorul face uz de cele mai șarmante, amabile și binevoitoare tactici ale sale. Este un veritabil proces de „fermecare” a victimei, care, amăgită, cade în capcana lui „prea frumos ca să fie adevărat”.

2. Etapa de devalorizare – este etapa în care încep să apară remarcile mai mult sau mai puțin subtile, cu dublu-mesaj, prin care manipulatorul începe să erodeze încrederea victimei în propria sa capacitate de judecată; de la un „Cu siguranță, nu te pricepi la gătit” spus pe un ton mai mult sau mai puțin amuzat, la un direct „Nu ești bun de nimic, vai de capul tău!” spus răspicat, în sinea victimei începe să prindă rădăcini sămânța îndoielii de sine.

3. Etapa de izolare – este ultima etapă, cea extremă, în care manipulatorul preia complet controlul asupra vieții victimei sale, îndreptându-și atacurile asupra celor din anturaj, fie persoane din familie, fie colegi ori prieteni. Izolarea funcționează ca un scut de protecție pentru manipulator însă, astfel încât victima sa să nu poată fi „salvată” de către ceilalți de sub dominația impusă.

2#FACT: Manipulatorul este fermecător, fascinant, amabil… Și este tocmai statutul social cel care le conferă persoanelor manipulatoare credibilitate.

Manipulatorii sunt, mai des decât ne place să recunoaștem, persoane din jurul nostru pe care de multe ori le apreciem și în care adesea de încredem – și este normal să fie astfel, întrucât este exact genul de avantaj de care au nevoie pentru a se impune. Totuși, dincolo de aparența încrezătoare, disponibilă, generoasă, personalitatea acestora este construită pe un eșafodaj instabil și fragil, dependenți fiind la rândul lor de validarea obținută prin supunerea celorlați, ca un mecanism defensiv extrem disfuncțional al confirmării valorii de sine.

Deși nu este imposibilă, eliberarea de sub dominația unui manipulator nu se face cu ușurință, întrucât presupune din partea persoanei manipulate un profund proces de cunoaștere și vindecare de sine, în special a propriilor răni și idealuri pe care acestea le hrănesc: „a ieși dintr-o relație de dominație înseamnă a renunța la visurile despre familia perfectă, cuplul perfect, relație de lungă durată”, argumentează J. Arcoulin.

Este vorba despre a recunoaște existența unui sindrom al salvatorului și reorganizarea propriilor eforturi astfel încât cel salvabil de la „damnare” să nu mai fie celălalt (manipulatorul), ci chiar propria persoană.

Stop manipulării mentale este un veritabil manual de abordare eficientă a manipulatorilor, expunând nu doar tacticile și strategiile pe care aceștia le folosesc în mod curent, ci și propunând un set amplu de metode prin care orice persoană aflată sub dominația unui manipulator poate începe să facă primii pași spre eliberarea de sub influența uneia dintre cele mai toxice relații posibile.
Please follow and like us:
Facebook
Facebook
Instagram

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *