Dacă nu ai decât un ciocan, totul ți se pare a fi un cui

Este neîndoielnic adevărat că viața modernă solicită o gândire multilaterală, aptă să vadă conexiuni între domenii și idei îndepărtate.

Aceasta este cea mai bună carte pe care #cronicadepsihologie a citit-o anul acesta și cel mai probabil va fi cea mai bună pe care și tu o vei citi vreodată.

La nivelul experienței de zi cu zi, cu siguranță că fiecare dintre noi a observat că, pe măsură ce știm tot mai multe lucruri despre ceva, ajungem de fapt să știm tot mai puține despre orice altceva. Cu alte cuvinte, pe măsură ce ne specializăm, devenim tot mai înguști și stereotipici în gândire, ca și când ne-am pune niște ochelari de cal, iar prin prisma exclusivă a acestora ajungem să privim lumea.

Volumul Range a lui David Epstein vine să ne ofere exact dovezile și motivele pentru care avem nevoie să renunțăm la tendința de hiperspecializare, astfel încât să putem îmbrățișa avantajele extraordinare ale generalizării:

FACT: Condițiile lumii moderne ne-au făcut mai bine adaptați pentru complexitate, iar adaptarea s-a manifestat ca flexibilitate, cu implicații profunde pentru lărgimea lumii noastre intelectuale.

Cu alte cuvinte, trăind într-o lume modernă ea însăși generalizată, ce debordează într-o multitudine de medii de învățare și de conținuturi informaționale, avem nevoie să ne perfecționăm de fapt deschiderea către diversitate, să ne formăm o capacitate de a gândi divergent și creativ, flexibil în sensul în care putem lua în calcul, în același timp, mai multe perspective și găsi mai multe variante de răspuns ale uneia și aceleiași situații.

2#FACT: Un volum enorm și adesea ignorat de lucrări demonstrează că învățarea optimă presupune asimilarea lentă a unor cunoștințe durabile, chiar dacă aceasta înseamnă performanțe modeste la testele menite să evalueze progresul imediat!

Vedem, astfel, relevanța, în ceea ce privește nevoia de schimbare, (re)structurare și transformare a tot ceea ce ține de procesele educative și de învățare: trebuie să începem să predăm explorarea și deschiderea către nou la fel cum predăm noțiunile de gramatică sau algoritmii de bază din matematică.

PRO: Pentru că, de fapt, trebuie să asigurăm o formare în competențele solicitate de lumea în care trăim, iar această lume este dinamică, multivariată și solicită performanțe optime în ceea ce privește creativitatea, flexibilitatea și succesul!

Citiți, așadar, Range, din toate punctele de vedere de mai sus, descoperiți ce sunt și cum ne împiedică fenomenele de „baricadare cognitivă”, cum să nu vă lăsați păcăliți de „făgăduința standardizării” și, mai ales, cum să depășiți „eroarea investiților consumate” astfel încât să aflați cum puteți să formați, atât în cazul dvs., cât și al copiilor ori elevilor pe care îi aveți, aceste atribute de succes ale lumii moderne.

Please follow and like us:
Facebook
Facebook
Instagram

Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *