Recenzie „O chemare curioasă” de Michael B. Sussman

Michael B. Sussman este psiholog clinician și profesor de psihologie la Harvard University, iar printre lucrările publicate se numără și A Perlous Calling: The Hazards of Psychotherapy Practice.

În O chemare curioasă, autorul ne provoacă la o explorare a motivațiilor inconștiente care ne determină să alegem profesia de psihoterapeut, precizând că aceste motivații nu sunt doar pozitive, ci conțin și anumite aspecte latente ce trebuie a fi descoperite, deoarece în spatele dorinței de a-i ajuta pe ceilalți se află de fapt o nevoie mare de control și narcisism.

Identificarea motivațiilor de a deveni terapeut este susținută de rezultate ale studiilor de specialitate relevante și este ilustrată prin prezentarea unor portrete de psihoterapeuți bazate pe interviuri realizate de autor. Ca psihoterapeuți sau viitori psihoterapeuți deopotrivă, dorința de a reduce suferința și de a vindeca rănile originează cel mai adesea în compasiune, altruism sau suferințele prin care am trecut noi înșine.

Important este însă ca dorința de a vindeca să nu fie excesiv patologizată, pentru că există riscul de a ne concentra pe intențiile bune și de a ignora părțile întunecate. În acest sens, citându-l pe Searle, Sussman afirmă că pacienții ale căror încercări din copilările de a acționa terapeutic asupra părinților au fost zădărnicite vor avea tendința de a le rejuca în terapie.

Astfel, în carte sunt prezentate mai multe tipuri de motivații și anume: motivații legate de dezvoltarea sinelui (nevoi narcisice, idealul unui eu exagerat), motivații legate de pulsiuni (conflicte oedipiene nerezolvate) sau motivații ce presupun relații de obiect (nevoia de putere și control, conflicte legate de separare, de intimitate).

Așa cum am menționat, titlul de față propune o mulțime de studii de specialitate și exemple care ne încurajează să fim atenți la propriile insight-uri, precum și la încercarea de a ne stăpâni propriile conflicte și de a ne salva pe noi înșine sau pe cei de lângă noi de suferința psihică.

Scrisă într-un limbaj facil, O chemare curioasă* se adresează atât studenților care intenționează să devină psihoterapeuți, cât și specialiștilor deja practicieni, oferindu-le ocazia de a deveni terapeuți mai buni prin conștientizarea modului în care motivațiile inconștiente au impact asupra activității lor clinice.

*București: Trei, 2011.

Please follow and like us:
Facebook
Facebook
Instagram

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *