Identitate sexuală deturnată: despre războiul genului sacrificat

Pentru a atinge corectitudinea deplină și parteneriatul echitabil dintre genuri, trebuie să trecem dincolo de conversațiile centrare asupra femeilor care adesea izolează bărbații și să începem să avem niște discuții mai degrabă asupra oamenilor, care se străduiesc să implice pe toată lumea.

Masculinitate furată, rezultatul colaborării dintre un bărbat (Philip Zimbardo) și o femeie (Nikita D. Coulombe), reușește să redea cu pertinență, justețe și frachețe adevărata dimensiune a raporturilor dezechilibrate dintre feminitate și masculinitate pe care le trăim în prezent:

FACT: Societatea are o viziune hegemonică asupra masculinității, iar bărbații nu au altă alternativă acceptabilă social în afară de a fi războinici sau furnizori pentru propria familie.

„Blocajul rolurilor bărbaților” determină, implicit, eroziunea nu doar a relațiilor sociale dintre indivizi, ci mai ales a relațiilor de cuplu. Comunicarea și capacitatea de intimitate dintre parteneri se realizează din ce în ce mai greu, ținând cont de dinamica toxică – de ambele părți! – aruncată asupra așteptărilor și a prescripțiilor sociale în cazul masculinității, respectiv a feminității.

2#FACT: „Se mai așteaptă de la noi să ne dorim relații serioase și de lungă durată, în ciuda faptului că nu suntem învățați niciodată cum să comunicăm sau să gestionăm provocările care însoțesc aceste angajamente.”

Iată că, dacă educația și socializarea fetelor se axează în principal pe tot felul de precepte ale interacțiunii sociale, în cazul băieților intervine un vid ori, cel mult, sunt utilizate interdicțiile și mesajele contradictorii în legătură cu dezvoltarea lor emoțională, comunicare asertivă, exprimarea forței etc. Se creează astfel un sistem al „modelelor instabile” care nu face decât să îi arunce pe băieți în „brațele” nocive ale fenomenelor de pornografie, jocuri pe calculator și mass-media pentru a-și îndeplini compensatoriu nevoile de interacțiune și conexiune partenerială.

PRO: Organzizată în trei mari părți – Simptome, Cauze și Soluții – Masculinitate furacarteată provoacă la dezbateri și atrage în mod cât de poate de pertinent atenția asupra faptului că mișcarea feministă adevărată – autentică, rezonabilă, echitabilă – nu are cum să pună mai presus un gen sau altul și nici nu trebuie să facă acest lucru sacrificându-l pe celălalt.

A mătura sub preșul eufemismelor ori al interzicerii prin lege chestiunea diferențelor de gen nu face decât să adâncească dificultățile cu care tinerii, fete și băieți, se confruntă în dezvoltarea lor identitară – de gen… – și să agraveze, în consecință, o serie de probleme și așa existente în ceea ce privește intimitatea, sănătatea relațională, sexuală, emoțională ș.a.m.d.

Citiți, așadar, Masculinitate furată pentru a realiza cât de ușor și de mult sunt denaturate rolurile și percepțiile asupra nu doar a imaginii femeii, dar și a bărbatului din societatea de astăzi. Volumul este o lectură obligatorie din acest punct de vedere, înțelegând că sănătatea relațională și societală nu poate exclude, desconsidera ori trece sub tăcere nici măcar un singur aspect în ceea ce privește genul și relațiile dintre bărbați și femei.

Please follow and like us:
Facebook
Facebook
Instagram

Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *