Despre strategiile de execuție psihologică

Avem o indulgență fără margini față de minciunile și manipulările oamenilor influenți. Scopul scuză mijloacele. Dar până când?

O foarte bună și necesară întrebare adresată de terapeuta Marie-France Hirigoyen, în special în epoca unei culturi marcate de mișcări precum #metoo și #stopharassment. La locul de muncă, între colegi sau din partea unui superior ierarhic, ori acasă, din partea partenerului de viață sau a propriilor părinți, hărțuirea morală este un fenomen care scapă atenției din cauza subtilității sale pentru cei care privesc din afară.

FACT: Este vorba de o violență confirmată, chiar dacă este greu de descifrat, care tinde să atace identitatea celuilalt, răpindu-i orice urmă de individualitate.

El spune în continuu că se întoarce din delegație cu un anumit tren, complet diferit de trenul afișat pe biletul pe care îl lasă la vedere.

Când el îi spune că ea îl jignește, ea continuă: „Nu se poate face nimic, n-are rost să încercăm, oricum faci mereu cum vrei tu. Nu ești deloc de bună-credință, ești un hoț și un mincinos, care-și petrece timpul luându-se de oameni, este tot ce știi să faci.”

La orice capriciu sau semn de nemulțumire, legat sau nu de activitatea profesională, șeful începe să țipe, spunându-le simplu angajaților săi că dacă nu sunt mulțumiți, sunt liberi să plece de îndată.

Suficient de cunoscute exemplele? Și încă sunt doar câteva dintrele ele – iar volumul Hărțuirea morală a lui Hirigoyen este plin de multe alte astfel de situații întâlnite, mai des decât credem, în viața de zi cu zi. Consierată o adevărată biblie de profil, cartea terapeutei care și-a dedicat cariera acestui fenomen reușește să analizeaze îndeaproape:

*ce este și cum se manifestă cât se poate de precis hărțuirea morală în spațiul privat și la locul de muncă

*cine sunt manipulatorii și cine sunt victimele lor, ce este perversiunea morală și care sunt cauzele sale

*cum arată dinamica relației dintre agresor și victimă și care sunt consecințele agresiunii morale pe termen lung

*ce este de făcut pentru eliberarea de sub teroarea hărțurii morale atât de acasă, cât și de la locul de muncă

2#FACT: Aceste agresiuni își au sursa într-un proces inconștient de distrugere la nivel psihologic, reprezentată de atitudinile ostile clare sau ascunse ale uneia sau mai multor persoane asupra unui individ ales „calul de bătaie”, în sensul propriu al termenului.

Poate că cel mai bine ilustrat aspect din Hărțuirea morală îl reprezintă subiectul tacticilor la care manipulatorii recurg pentru a-și impune voința asupra victimelor alese. Detaliind asupra unor metode precum refuzul comunicării directe, întreținerea dependenței ori atacurile verbale mai mult sau mai puțin subtile (de la simple aluzii și cuvinte cu dublu sens până la umilințe și atacuri verbale cât se poate de explicite), repertoriul unui hărțuitor moral este îndeaproape analizat și explicat.

Așadar, WHY read it? Pentru că vă va ajuta să înțelegeți cât se poate de limpede ce este hărțuirea morală și care sunt metodele la care apelează acești manipulatori. Pentru că vă va explica odată și pentru totdeauna că victimizarea nu are mereu beneficii secundare și pentru că vă va arăta care sunt căile cele mai ferme de a ieși de sub controlul unui hărțuitor moral.

Please follow and like us:
Facebook
Facebook
Instagram

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *