Cum să nu pierzi șansa unei vieți care să merite trăită

În realitate, calitatea vieții nu depinde direct nici de părerile altora despre noi, nici de bunurile noastre materiale. Ce contează mai degrabă este imaginea pe care ne-o formăm despre propria persoană și despre ceea ce ni se întâmplă.

– Recenzie „Flux: psihologia fericirii” de Mihaly Csikszentmihalyi –

Fericirea probabil că este, alături de aște câteva subiecte precum faima, moartea și bogăția, unul dintre acele deziderate umane universale despre care s-a scris mult. Succesul „la minut” însă, așa-zis asigurat de metodele de tipul „în 5 pași” sau „cum să…”, vinde în schimb promisiuni mincinoase și ne face să credem în iluzia că existența noastră este asemenea unui fel de schimbsau exchange simplu: nu-ți place șeful, locul de muncă! Dă-l… încolo! Soțul, copiii? Dă-i și pe ei! Nu-ți place (nici) de tine?

Ei bine, realitatea este cu totul alta, mai bună cu noi decât ne-am închipuit, pentru că șansa fericirii autentice nu este atât de imposibilă pe cât se zice, și poate tocmai de aceea Flux: psihologia fericirii a lui Csikszentmihalyi ne poate părea a fi doar o altă păcăleală „la minut”. Dar nu este:

Scopul acestei cărți este de a explora modalitățile prin care până și deprinderile zilnice pot fi transformate în jocuri ce facilitează bucuria,

afirmă autorul. Pentru că fericirea adevărată este însăși viața noastră și noi singuri suntem responsabili de ea – ba chiar, ea este mai mult decât o aptitudine, este o veritabilă înzestrare pe care o avem la îndemână și de care putem să dispunem după bunul plac pentru a ne construi vieți cu sens, îndestulătoare și independente, aproape indiferent de jobul pe care îl avem, de partenerul, familia sau de finanțele de care dispunem.

FACT: Adevărata mulțumire nu e consecința unui corp zvelt sau a bogăției, ci vine din sentimentul profund de a te simți bine cu tine însuți.

Această carte este o „călătorie pe tărmânul minții umane, călătorie întreprinsă cu instrumentele științei”, iar autorul prezintă alături de dovezi și fapte modurile concrete în care succesul, sănătatea, relațiile (personale și profesionale) pot deveni surse ale fericirii. Elaborând de o manieră accesibilă ce înseamnă conștiința și conceptul de „flux” sau „experiență optimală”, Csikszentmihalyi ne învață practic cum putem să punem în propriul serviciu diferitele tipuri de personalitate și activități pe care le facem pentru a ne transforma viețile.

2#FACT: Controlul asupra conștiinței determină calitatea vieții.

Flux: psihologia fericirii este o carte ce trebuie citită, este un must read existențial care te provoacă și te învață cum să trăiești acea viață la care aspiri și la care visezi, poate, dintotdeauna. Pentru că fericirea se află peste tot în jurul nostru: pentru că fericirea este în noi înșine!

Pentru că, așa cum autorul însuși ne spune, este vorba despre a nu pierde șansa unei vieți care să merite trăită.

Please follow and like us:
Facebook
Facebook
Instagram

Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *