Exprimarea emoțiilor este necesară pentru integrarea și depășirea doliului

Travaliul doliului ne permite să înfruntăm realitatea și să ne re-dedicăm vieții.

Pierderile sunt inerente vieții, însă adevărata provocare constă în a ști cum să le facem față astfel încât să nu ne pierdem și pe noi înșine. Suferința doliului și travaliul acestuia, pe cât de dureroase și de dificile, pe atât de necesare devin, dacă ne dorim să nu murim și noi odată cu cei pe care îi lăsăm în urmă, afirmă Anne Ancelin Schützenberger în volumul Cum să treci peste doliu.

FACT: Ne îmbolnăvim, uneori, și încă mai murim din cauza supărării, pentru că nu am putut să ne-o exprimăm sau n-am învățat să trăim din nou fără ceea ce am pierdut.

Conștientizarea deplină a suferinței deschide porțile vindecării, oricât de dificil de crezut pare acest lucru. Avem însă nevoie să cuprindem înțelesul realității și al adevărului, pentru că acceptarea autentică se realizează în lumina adevărului și a confruntării cu această dimensiune ireparabilă a existenței pe care trebuie să cuprindem deopotrivă cu mintea, cu sufletul și cu trupul.

2#FACT: Corpul vorbește. Și el nu minte niciodată.

Sunt esențiale în acest sens rețelele de susținere, anume să ne înconjurăm de oameni pe care îi prețuim și care țin la noi necondiționat, dar mai ales este vitală crearea propriilor „ritualuri de separare” prin care să reușim să „înlocuim prezența exterioară cu o prezență interioară” – anume, să transformăm absența într-o prezență cu adevărat nemuritoare, prin înseși amintirile noastre.

 „Doliurile neîncheiate ne împiedică să trăim”, afirmă autoarea, și este bine să știm că a ne da voie să trăim se manifestă sub forma eliberării ce adesea vine precum un „cadou ascuns”, cadou care, înainte, ni s-ar fi părut poate de neconceput: să ne dedicăm unei cauze, dezvoltării unui talent ori chiar să avem curajul de a pleca în călătoria vieții noastre!

Cum să treci peste doliu este una dintre acele cărți concentrate și profund oneste, care admite atât dimensiunea suferinței umane, cât și potențialul de vindecare și de eliberare de cele mai negre dureri. Poate că nu avem cum „să ucidem moartea care există” printre noi, ne spune Schützenberger, dar stă în puterea noastră să ne înstăpânim pe viața pe care o avem de trăit!

Please follow and like us:
Facebook
Facebook
Instagram

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *