Ceea ce nu a fost exprimat în cuvinte se imprimă și se exprimă prin suferință somatică

Ar fi o aroganță să credem că viața a început cu noi. Suntem cu toții moștenitorii strămoșilor noștri.

– Recenzie „Copiii bolnavi de părinți” de Anne Ancelin Schützenberger și Ghislain Devroede –

Exprimarea psihosomatică reprezintă un domeniu de cercetare în care dimensiunea psihologică se îmbină cu cea medicală pentru a scoate la lumină realitatea unor dureri de o intensitate sfâșietoare.

Organizată în două părți mai mult sau mai puțin distincte, Copiii bolnavi de părinți a reputaților autorii Ghislain Devroede și Anne Ancelin Schützenberger prezintă un anumit tip de traumă, precum și un anumit tip de manifestare somatică. Astfel, dacă în prima jumătate a cărții sunt abordate tulburările predominant digestive aflate în legătură cu traumele de la nivel generațional de specific al abuzului sexual, în cea de-a doua jumătate sunt prezentate cazuri de tulburări psihosomatice asociate cu abuzurile de putere și de autoritate generale.

FACT: Corpul este mai fiabil decât amintirile noastre.

De fapt, volumul este mai degrabă un testimonial al psihogenealogiei pentru un domeniu în care, așa cum autorii înșiși afirmă în final, cercetarea riguroasă, după principiile clasice ale metodologiei, este practic imposibilă, având în vedere faptul că este vorba de un domeniu în care descoperirile se fac mai degrabă de la caz la caz și prin metode euristice.

Sunt de asemenea explicați numeroși termeni specifici psihogenealogiei, limbajul fiind unul accesibil fără a-și pierde din caracterul de specialitate. Predominante sunt descrierile cazuistice, cele teoretice fiind prezente doar acolo unde se fac necesare pentru înțelegerea cazului.

PRO: Sunt abordate într-o modalitate practică conceptele de sindrom de aniversare și loialitate familială inconștientă, iar dinamicile intrafamiliale, precum și modul în care acestea pot ajunge să influențeze nefast destinul unui individ, chiar și la o distanță de două sau trei generații, sunt ilustrate prin numeroase studii de caz relevante.

Copiii bolnavi de părinți este o lectură obligatorie pentru a înțelege cum datoriile sau lucrurile rămase neîncheiate au o forță proprie prin care se propagă de-a lungul timpului și cer să fie elaborate și duse până la capăt, apelând la mijloace pe cât de incredibile, pe atât de elocvente. Aceasta este tocmai ceea ce Devroede și Schützenberger demonstrează:

A fi om înseamnă, în primul rând, a ști să îți plângi și să îți îngropi morții și toate pierderile de acum și de odinioară…

Please follow and like us:
Facebook
Facebook
Instagram

Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *