Buna dispoziție emoțională este un obicei învățat

Călăuzele tăcute sunt convingerile și comportamentele inconștiente transformate în obiceiuri care ne ghidează sau acționează automat pentru a ne trece prin viață.

Te-ai întrebat vreodată ce se întâmplă cu tine atunci când te înfurii peste măsură ori ai o reacție emoțională complet ieșită din context? De câte ori nu ți-ai dorit să înțelegi cum se face că, deși îți dai seama de felul disproporționat și irațional în care te porți, tot nu reușești să te controlezi?

Ei bine, în Călăuzele tăcute, profesorul de psihiatrie Steve Peters revine cu noi informații și exerciții de reflecție care să-ți explice cum stă treaba cu acel Model al Cimpanzeului mental – cel care descrie modul în care interacționează latura noastră emoțională cu cea rațională (Umanul) – astfel încât să-ți poți răspunde la întrebări precum cele de mai sus!

FACT: Putem dezvolta obiceiuri sănătoase și preveni formarea de obiceiuri nesănătoase încă din copilărie. Ne putem schimba obiceiurile sau ne putem forma obiceiuri noi în viața noastră de adulți.

Însă, dacă Paradoxul cimpanzeului ți-a explicat în linii mari ce presupune acest model și ce implicații are el pentru succesul tău în viață, volumul de față completează ceea ce ai aflat deja și îți explică ce se întâmplă cu Cimpanzeul mental al copilului tău! Simplificând explicațiile și prezentându-le cu ajutorul unei structuri intuitive, Peters îți arată „cum poți folosi neruologia într-un mod accesibil” astfel încât să te ajute pe tine nu doar să înțelegi ce se întâmplă în creierul copilului sau elevului tău pe măsură ce crește, ci și ce poți face pentru a gestiona eficient Cimpanzeul în tot felul de situații.

Cum luăm decizii? Cum îl înveți pe copilul tău să împartă? Cum le explici copiilor ce este un conflict și cum îi ajuți să-l gestioneze?

De-a lungul cărții, autorul prezintă și descrie 10 obiceiuri + alte teme asociate lor, implicate în dezvoltarea acelor abilități care aduc succesul interpersonal și bunăstarea personală. De aceea, fiecare capitol este însoțit de exerciții practice și sugestii de acțiune în diferite contexte, plus vine presărat cu „idei importante” care sintetizează informațiile prezentate. Mai mult decât atât, pe marginea subiectelor sunt adăugate teme de reflecție alături de câte un rezumat al ideilor principale parcurse de capitol, astfel încât lectura volumului să fie deopotrivă facilă și eficientă.

2#FACT: Mintea noastră este într-o dezvoltare și maturizare continuă, fizică și psihică.

WHY read it? Citește Călăuzele tăcute dacă vrei să înțelegi mai bine modul în care ne-am construit neuronal și psihologic pornind de la experiențele avute în copilărie, dar și dacă vrei să cunoști „rolul pe care îl au convingerile inconștiente și strategiile de adaptare în viețile noastre”. Ca un bonus, vei afla și ce poți face pentru a înlocui aceste deprinderi negative cu obiceiuri noi, conștiente și sănătoase pentru relația cu tine și cu cei din jur.

ÎN PLUS, dacă lucrezi cu copii: îți recomandăm volumul Cimpanzeul meu ascuns ca o completare perfectă a Călăuzelor tăcute: este un minunat instrument de lucru prin care copiii pot fi ajutați să înțeleagă ce este modelul Cimpanzeului, ce sunt sunt emoțiile și cum pot fi ele gestionate, descoperind în același timp – prin desene, exerciții și fișe de activități simple și eficiente – cum poate Cimpanzeul să „cadă la pace” cu Umanul și împreună să colaboreze pentru buna lor dezvoltare emoțională! 🙂

Please follow and like us:
Facebook
Facebook
Instagram

Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *