Puterea cuvântului „trebuie”

Gândirea și modul în care noi privim o situație are cea mai mare influență asupra comportamentului nostru, asupra unor decizii pe care le luăm și asupra desfășurării evenimentelor. În acest sens, pentru a îndrepta unele situații este necesar să facem o analiză obiectivă asupra gândurilor pe care le avem.

De-a lungul timpului, am observat foarte multe persoane care își atribuie o serie de responsabilități, punând accentul cât mai mult pe ideea că „trebuie” – însă, chiar este atât de necesar? Este adevărat, unele fapte nu pot fi amânate, dar cu toate acestea, utilizăm această presiune în contextele potrivite?

Prima situație despre care aș vrea să vorbim este cea în care apare gândul automat al perfecționismului: „Trebuie să iasă totul bine. Dacă fac totul în regulă, oamenii mă vor iubi, iar dacă greșesc, înseamnă că nu sunt bun/ă de nimic. Trebuie să câștig mereu”.

Odată ce apare această frază, presiunea este imensă pe umerii noștri. Astfel, riscăm să ne consumăm o bună parte din energie doar pe încercarea de a ne satisface acest gând, iar cea rămasă (de multe ori, insuficientă) va fi pentru a pune în practica ideile pe care le deținem. Nu trebuie să câștigăm mereu, este în regulă și normal să întâlnim eșecul – poate fi un factor motivator imens, poate fi modul prin care sursa noastră de inspirație se activează și avem siguranța apariției altor rezultate.

Citește și: 3 lucruri de făcut pentru o stare de spirit mai bună

Dacă nu facem ceva bine, nu înseamnă că nu suntem buni – nu întotdeauna lucrurile au drumul imaginat, pentru că nu totul este previzibil, iar de îndată ce vom mai înceta să ne facem așteptări în raport cu lucrurile asupra cărora nu avem control, ne va fi mai ușor să percepem acest lucru și să fim deschiși către orice.

Prin urmare, apare tendința de a avea o părere distorsionată asupra modului de împărtășire a iubirii: persoanele din jurul nostru nu vor înceta să ne iubească odată ce nu reușim pe un anumit plan; iar dacă apare această impresie, poate, în realitate, am încetat să ne mai iubim pe noi înșine odată cu acest eveniment, iar astfel, ne este greu să mai recepționăm un act de atașament și de atenție din partea celorlalți.

Please follow and like us:
Facebook
Facebook
Instagram

Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *