Puterea cuvântului „trebuie” (II)

Teama de a fi respinși poate fi foarte ridicată uneori, motiv pentru care apare o presiune ce ne face să ne impunem anumite aspecte, precum: „Trebuie să fiu mereu fericit, nu trebuie să fiu trist sau nervos, altfel oamenii nu mă vor accepta”.

Nu trebuie să fim mereu fericiți – este complet normal și în regulă să avem și stări mai puțin plăcute. Nu ne este interzis să fim nervoși sau supărați! Toate aceste sentimente sunt puternice, sunt reale, sunt ale noastre și ar fi benefic pentru noi dacă le-am integra, le-am accepta, le-am asculta și le-am identifica o cauză. Astfel, putem avea siguranța identificării unei soluții raportate la cauzalitatea stării emoționale manifestate.

Cu toate că putem înțelege că persoanelor din jur le este greu să ne vadă trecând prin anumite stări, avem totuși nevoie să trecem prin ele: toate aceste emoții apar în viața noastră cu un scop, cu un mesaj pe care ar fi bine să îl identificăm. După ce vom înțelege de ce, vom știi și cum să abordăm diferitele stări ce pot apărea și cum ne putem împrieteni cu acestea.

Iar în ultimul rând, un alt context în care apare presiunea cuvântului „trebuie”, are drept proveniență frica de a fi criticat: „Trebuie să fiu aprobat de ceilalți, pentru că dacă nu sunt, înseamnă că am făcut ceva greșit și trebuie să o iau de la capăt”. Părerile oamenilor sunt raportate la experiențele de viață pe care le-au dobândit până la acel moment, experiențe prin intermediul cărora au obținut anumite perspective. Dacă nu primim aprobarea lor, asta nu înseamnă că am făcut ceva greșit.

Citește și: Puterea cuvântului „trebuie” (I)

Benefic pentru noi ar fi să ne ascultăm instinctul, pentru că la urma urmei, este un instinct puternic ce vrea să mențină legătura cu trăirile noastre interioare spre a ne oferi informații prețioase. Are însă nevoie și de implicarea noastră pentru a întări această legătură, iar astfel, nu am mai avea nevoie de o aprobare externă în mod constant, ci vom avea nevoie doar să ne ascultăm.

Prin urmare, puterea cuvântului „trebuie” este mare și determină apariția unei stări de presiune ce ne poate duce la apariția altor gânduri automate care ne influențează, de cele mai multe ori nu tocmai într-un mod benefic, activitățile pe care le producem.

Astfel, ce-ar fi dacă ne-am întreba de fiecare dată: chiar trebuie?

Please follow and like us:
Facebook
Facebook
Instagram

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *