Psihoterapia modifică structura creierului

Efectele benefice ale psihoterapiei sunt deja cunoscute de ceva vreme în mod atât empiric (prin observație liberă), cât și științific (studii controlate) în ceea ce privește bunăstarea, comportamentul și emoțiile, indiferent de forma de terapie (de grup sau individuală) ori de orientarea psi a terapeutului (cognitiv-comportamentală, psihanalitică, umanistă etc.).

Citește și: Despre utilitatea grupurilor terapeutice în dezvoltarea copilului

Psihoterapia – sau terapia prin cuvânt – este o formă de tratament a numeroase afecțiuni mentale și emoționale și a cărei eficiență a putut fi observată în mod concret la nivelul creierului, prin tehnicile moderne de imagistică cerebrală.

Utilizând tehnicile de rezonanță magnetică nucleară funcțională (RMNf), oamenii de știință au constatat modificări evidente în structura cerebrală a pacienților care au beneficiat de psihoterapie și care aveau diagnostice dintre cele mai serioase: atacuri de panică, tulburare obsesiv-compulsivă, tulburare de stres posttraumatic și chiar schizofrenie. În ariile cerebrale problematice corespunzătoare fiecărei afecțiuni s-au observat modificări ce indicau și susțineau schimbările pozitive vizibile atât din exterior, de către cei din jur, cât și din interior, anume ameliorarea simptomelor pe care o raportau pacienții înșiși.

Pentru că, dincolo de sprijinul și motivația oferite de a opera schimbări în ceea ce privește comportamentul, de a ajusta gândurile și a modera impulsurile iraționale, psihoterapia ajută pacienții prin efectele pe care le are în plan afectiv: empatia, siguranța și acceptarea sunt elemente-cheie ale relației terapeutice și dovedite a schimba în mod cert nu doar chimia creierului, ci se pare că și structura acestuia.

Așadar, data viitoare când auziți pe cineva întrebându-se de ce ar urma o psihoterapie și care ar fi utilitatea acesteia, povestiți-i despre aceste descoperiri. Mai mult, dacă dvs. înșivă sunteți în căutarea unor astfel de răspunsuri, puteți porni pe cont propriu un mini-demers de cercetare în care să aflați atât despre studiile de specialitate, cât și despre mărturiile celor care au beneficiat de-a lungul timpului de pe urma acestei forme de tratament, bazată în mod esențial pe interacțiunea umană. 🙂

Brain Imaging Shows the Impacts of Psychotherapy

Please follow and like us:
Facebook
Facebook
Instagram

Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *