Psihoterapia cognitiv-comportamentală și atacurile de panică

Atacurile de panică se manifestă prin stări de neliniște, fără un obiectiv clar și fără a avea legătură cu mediul extern. Cu toate acestea, în urma cercetărilor, s-a dovedit că, pentru persoana în cauză, tocmai mediul înconjurător este un factor anxiogen.

S-a constatat că există două procese ce duc la apariția și menținerea unui atac de panică:

*hipervigilența – atunci când ne temem de apariția unor senzații, facem o analiză asupra propriilor senzații, ceea ce duce la identificarea unor stări ce nu ar putea fi sesizate în mod normal, devenind interpretate ca semne ale unei boli grave (de exemplu, sesizarea bătăilor inimii);

*al doilea proces are la baza sa unele dintre comportamentele de tip evitant.

Conform psihoterapiei cognitiv-comportamentale, în acest caz, evaluarea trebuie să conțină: descrierea problemei, a reacțiilor corporale și a gândurilor apărute; analiza credințelor proprii și urmărirea efectelor pe plan medical, psihoterapeutic și social.

Psihoterapia cognitiv-comportamentală

Una dintre tehnicile propuse constă în întemeierea unui jurnal în care să fie notate gândurile negative ce generează atacul de panică, pentru a putea fi monitorizată astfel interpretarea eronată, ceea ce oferă posibilitatea unei analize complexe. Pe lângă acest aspect, notarea de către client i-ar putea oferi mai multă siguranță, iar eventual, ar putea calmă senzația de neliniște în privința pierderii controlului.

În acest sens, o altă tehnică propusă este de evaluare a intensității stărilor emoționale și a gradului de veridicitate a gândurilor negative, pentru că este important și foarte relevant să fie adus în evidență cât de mult crede clientul în convingerile sale negative. Evaluarea intensității se va realiza pe o scală de la 0 la 100, astfel încât pot fi trase anumite concluzii pe baza cărora se poate face o analiză complexă.

Tehnicile psihoterapiei cognitiv-comportamentale

În cadrul acestei tehnici, sentimentele, a căror intensitate a fost evaluată, sunt asociate cu un gând, urmând să fie identificată convingerea distorsionată, iar la rândul ei, va fi evaluată din punct de vedere al intensității și veridicității sale.

Așadar, putem spune faptul că psihoterapia cognitiv-comportamentală ar putea avea o contribuție majoră în ameliorarea manifestării atacurilor de panică, prin aplicarea diferitelor sale tehnici bine stabilite și care vizează patru mari procese: afective, cognitive, comportamentale și fiziologice, ajutând astfel clientul să înțeleagă și să gestioneze mai bine dinamica interpretărilor și a reacțiilor sale.

Holdevici, I. (2011). Psihoterapii de scurtă durată.București: Editura Trei.
Holdevici, I. (2011). Tratat de psihoterapie cognitiv-comportamentală. București: Editura Trei.
Please follow and like us:
Facebook
Facebook
Instagram

Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *