Păstrați conexiunea emoțională

Deconectarea este sentimentul pe care îl avem atunci când relațiile cu ceilalți sunt de suprafață. Interacțiunile superficiale alimentează într-o mică măsură nevoia noastră de a fi în legătură cu semenii noștri, iar adesea sentimentul rupturii este trăit chiar și în interiorul familiei.

Legăturile emoționale pe care le avem cu membrii familiei noastre nu sunt un dat care funcționează în mod automat – și nici legăturile dintre părinți și copii nu sunt scutite de riscul deconectării.

Copiii cer conectare pe căi nebănuite. De la formula repetată „Mami, mă plictisesc!” până la revendicarea  „Ia-mă în brațe!”, orice variantă de comunicare venită dinspre copil, analizată cu atenție, ar putea fi contextual o cerere de apropiere.

Cum creăm și menținem legătura emoțională cu copiii noștri? John M. Gottman și Joan Declain propun în cartea Terapia relațiilor câteva sugestii:

  • Analizați cererile de apropiere. Copiii prin definiție vor cere atenția părintelui, iar părintele prezent va căuta să descifreze nevoia copilului. De la comportamente dezirabile pâna cele mai provocatoare, copiii vor conectare cu părinții. Hrăniți nevoia copilului de apropiere înainte ca rezervorul acestuia să se golească. Creați acele momente speciale, zilnic!
  • Aveți răbdare. Procesarea emoțională cere timp. Dacă pentru adulți înțelegerea trăirilor emoționale poate fi ușor accesibilă, pentru copii – nu este deloc așa.

Rolul replicilor pozitive în dezvoltarea armonioasă a copiilor

  • Oferiți sinceritate în exprimarea emoțiilor dvs.
  • Identificați corect nevoia dvs. de conectare și formulați direct cereri de apropiere către copil.
  • Oferiți acceptare și înțelegere a emoțiilor copilului. Creați plasa de siguranță pentru exprimare! Fără judecată sau analiză! Doar arătați că îi auziți și vedeți!

Uneori intensitatea trăirilor poate fi copleșitoare atât pentru copil, cât și pentru adult. Acceptarea emoțiilor nu este egală cu acceptarea necondiționată a comportamentelor.

Nu uitați însă că, prin observare, validare și empatie, întăriți legătura. Emoțiile sunt trecătoare, însă conexiunea pe care o aveți cu copilul este pe viață. Calitatea acesteia depinde de felul în care ea este alimentată.

Gottman, M., J., Declaire, J. (2018). Terapia relațiilor. Cluj-Napoca: Editura ASCR.
Please follow and like us:
Facebook
Facebook
Instagram

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *