Părinți autoritari vs. Părinți democratici

– impactul familiei asupra formării personalității –

Ascultă ce îți spun! Fii atent cum te porți! Nu ai voie să faci asta! vs. Ești liber să acționezi cum crezi! Ai toată libertatea de decizie! Fă cum simți tu! – tipuri de imperative pe care părinții le folosesc cu copiii și care au impact asupra capacității de decizie a acestora.

Cum se comportă părinții autoritari? sau De ce unii părinți sunt mai severi decât ceilalți? – vom încerca să găsim astăzi răspuns.

În primul rând trebuie să ținem cont de faptul că, înainte de a deveni părinții noștri, aceștia au fost și ei la rândul lor copii și au avut parte de o copilărie mai mult sau mai puțin frumoasă. Modul în care părinții lor s-au purtat cu ei le-a marcat existența și dezvoltarea personalității, astfel încât, ajungând părinți la rândul lor, aceștia preluând acele tipare de comportament pe care le-au văzut în familia de origine și despre care au crezut că sunt demne de aplicat în propria familie.

Părinții autoritari sunt acei părinți care impun copiilor numeroase restricții, care încalcă dreptul copiilor la exprimare / opinie / autonomie, care vor să-și manifeste autoritatea și să fie permanent ascultați! Pe scurt, sunt acei părinți din al căror cuvânt nu ai voie să le ieși!

Copilul meu nu mă ascultă!

Aceste restricționări au un impact puternic asupra dezvoltării emoționale a copiilor. Unii copii vor prelua aceleași tipare când vor fi la rândul lor adulți, alții vor devenii atât de obedienți încât vor accepta orice supunere și orice cerință atât la locul de muncă, cât și în relațiile de cuplu / prietenie, iar alții se vor închide atât de mult în sinea lor încât nu vor dezvolta relații apropiate mai cu nimeni.

În partea opusă, se regăsesc părinții democratici – acel tip de părinți hiper-îngăduitori, (buni) pe care orice copil și-i dorește!

Cum se comportă părinții democratici? sau De ce unii părinți sunt mai relaxați decât alții?să vedem ce răspunsuri găsim aici.

Ei bine, părinții democratici sunt acei părinți care îi permit copilului să exploreze lumea prin propriile forțe, sunt cei care îi lasă copilului ultima decizie atunci când acesta dorește să întreprindă un lucru, sunt acei părinți care nu își impun autoritatea și care îi construiesc copilului o dezvoltare armonioasă.

De ce sunt democratici? Fie așa s-au purtat și părinții lor cu ei, fie au fost restrânși în copilărie de la multe lucruri și acum își doresc să nu repete istoria cu proprii lor copii, fie consideră că oricine are dreptul să decidă asupra propriilor lucruri pe care dorește să le înteprindă.

Întrebarea care se pune în continuare este: până unde merg democrația și severitatea părinților?  Totul are un punct în viață – chiar și influența părinților asupra copiilor trebuie să aibă acel buton de oprire. În ceea ce privește severitatea, aceasta trebuie să înceteze atunci când copilul devine ușor-ușor adult.

Enmeshment – sau problema lui „prea mult împreună”

Copiii au nevoie să fie încurajați și susținuți încă din adolescență să ia propriile decizii, altfel vor devenii niște adulți obedienți care nu vor putea face nimic fără ca cineva să le spună dacă este bine sau nu. De partea cealaltă, libertatea trebuie responsabilizată – atunci când copilul „ți se urcă în cap” sau ceea ce vrea să facă nu este bun pentru el, democrația părinților se oprește, devenind mai degrabă permisivitate; trebuie avut grijă ca limitele stabilite să nu se transforme în severitate / restricționare, ci să constea în explicații care să îi permită copilului să realizeze pericolul la care se expune.

Democratici sau autoritari, părinții au o puternică influență asupra formării personalității noastre. Atât restricțiile, cât și indulgența părinților trebuie combinate, astfel încât copilul să știe că părinții îl susțin și îi sunt alături, să aibă sentimentul autonomiei și să dezvolte capacitatea de a lua singur decizii!

Tu ce fel de părinte alegi să fii pentru copilul tău? 🙂

Please follow and like us:
Facebook
Facebook
Instagram

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *