Obstacolele unei psihoterapii eficiente

Psihoterapia este un demers în cadrul căruia sunt aplicate diferite tehnici pentru a trata dificultăți de natură emoțională ori afecțiuni psihiatrice, cu scopul de a le oferi o stabilitate emoțională și psihică persoanelor implicate. Pentru ca aceasta (psihoterapia) să aibă un parcurs benefic, este nevoie de implicare, înțelegere, răbdare, dar și ca obiectivele stabilite să fie realiste.

Există o serie de factori ce împiedică realizarea procesului într-un mod eficient, precum cei care pot ține de client. În acest sens, ar putea fi vorba despre prejudecăți ori idei preconcepute, conform cărora terapiile nu funcționează. Astfel, interesul și implicarea clientului sunt reduse tocmai din cauza impactul pe care îl deține această convingere asupra întregului parcurs.

Recomandări în psihoterapie

Totodată, putem lua în considerare greutatea sau chiar imposibilitatea clientului de a se acomoda și de a se adapta situației și a trăirilor pe care le descoperă. Efectele mai puțin plăcute pot fi generate de ideea de schimbare, iar în acest caz putem lua exemplul unei persoane care suferă de tulburare depresivă: fiind obișnuită cu gândurile și stările sale interne, disconfortul procat de schimbare poate determina o rezistență internă semnfiicativă.

Un impact puternic poate proveni și din atitudinea familiei și a persoanelor din jur față de sprijinul psihologic ce a fost solicitat de client.

Diferitele percepții ce apar din partea figurilor de atașament (și nu numai) pot provoca sentimentul de nesiguranță ori chiar inadecvare. În aceeași ordine de idei, este relevant să ne raportăm și la situația unui minor înscris în acest proces, unde implicarea din partea familiei este importantă și care poate împiedica, prin atitudinile sale, întreaga desfășurare a procesului psihoterapeutic.

În același timp, factorii psihopatologici se referă la rigiditatea cognitivă deținută de client, ceea ce duce la dificultăți în privirea construirii și consolidării unei relații terapeutice. De asemenea, problemele de ordin medical ce se manifestă somatic pot declanșa un comportament în care predomină impulsivitatea, provocând un impas în solicitarea ajutorului psihologic.

Tehnici de restructurare cognitivă

Așadar, putem spune că este relevant să cunoaștem și să ne raportăm la factorii prezentați mai sus în cadrul unui proces psihoterapeutic, pentru a putea identifica aspectele ce denotă o întreagă influență asupra demersului, astfel încât să putem acționa în sensul bunei desfășurări a psihoterapiei.

Holdevici, I. (2011). Tratat de psihoterapie cognitiv-comportamentală. București: Editura Trei.
Please follow and like us:
Facebook
Facebook
Instagram

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *