O altă perspectivă asupra singurătății

Singurătatea poate să reprezinte un factor copleșitor din punct de vedere emoțional în unele momente ale vieții noastre…

În acest sens, putem reflecta asupra nevoii umane de a avea alături pe cineva, iar mai presus de toate, asupra normelor impuse și accentuate de societate în ceea ce privește formarea și stabilirea unei relații de cuplu.

În ceea ce privește influența oamenilor din jur asupra generării acestei stări, putem admite faptul că, din punct de vedere rațional, această părere nu este universal valabilă. Din perspectivă obiectivă, nu este recomandat să înlăturăm singurătatea și să alegem o variantă mai puțin adecvată – față de ceea ce merităm cu adevărat, doar pentru a îndeplini „cerințele” sociale.

Este complet normal și de înțeles să simțim nevoia de a fi înconjurați de persoane față de care să stabilim legături apropiate, semnificative. În general, avem o serie de stări interne, valorizate în mod pozitiv – atât noi, cât și ceilalți, pe care suntem gata să le împărtășim, dar și să le primim de la celelalte persoane.

Cu toate acestea, a fi singur nu este atât de îngrozitor pe cât ar putea părea, fapt pentru care vă propun o nouă perspectivă asupra singurătății: chiar dacă nu avem compania altei persoane, nu înseamnă că nu ne putem bucura de compania propriei persoane. Deși pare că suntem într-un moment delicat, în realitate, suntem cu noi înșine.

Fii stăpân pe tine însuți și vei stăpâni lumea

Acela ar putea fi momentul descoperirii de sine, dezvoltării și evoluției personale. Stând concentrați și petrecând timp cu sinele, putem observa o serie de lucruri ce ne-ar putea oferi beneficii pe viitor, în plan personal și nu numai. Spre exemplu, ne putem acorda atenția necesară și adecvată emoțiilor și trăirilor întâlnite – fapt ce ne ajută în a obține o reglare și o bună gestionare din punct de vedere emoțional.

Pe de altă parte, în acele clipe ne-am putea orienta către ceea ce ne dorim cu adevărat – permițându-ne să aflăm care sunt acele lucruri, fără a fi influențați de ceva anume: să ne descoperin pe noi înșine. Autenticitatea astfel ivită ne-ar îndruma către aspirațile pe care le deținem, iar acest lucru ne-ar putea ajuta în a ne orienta către drumul pe care îl avem în viață și în clădirea acestuia.

În egală măsură, stabilirea unei relații cu propria persoană contribuie la consolidarea încrederii, imaginii și a stimei de sine, iar elaborarea acestui lucru se va reflecta, în continuare, în cadrul acțiunilor noastre.

Încrederea în sine – cel mai bun prieten

Încrederea în noi înșine și în forțelor proprii are o mare influență asupra modului în care stăpânim diferitele evenimente inevitabile sau surprinzătoare ale vieții. Acest lucru este posibil prin abordarea unei atitudini adecvate sau efectuarea unor decizii sau a unor acțiuni în raport cu ceea ce s-a întâmplat.

Așadar, putem admite faptul că singurătatea este momentul în care ne poate fi deschis și permis drumul către cunoașterea de sine și dezvoltare personală.

În final, putem spune că a fi singur nu este un lucru nici atât de rău și atât de negativ, cât timp avem în vedere și cealaltă parte a poveștii: faptul că ne avem pe noi înșine, ceea ce ne deschide foarte multe căi către îmbunătățirea relației pe care o avem cu sinele – iar acest lucru reflectă faptul că, în majoritatea cazurilor, lucrurile și evenimentele vieții preiau atitudinea și forma pe care noi le-o atribuim.

Please follow and like us:
Facebook
Facebook
Instagram

Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *