Nu suntem victimele neputincioase nici ale părinților, nici ale circumstanțelor și nici ale culturii

Vă propunem astăzi o selecție de trei titluri care nu doar să ne ajute în regăsirea puterii interioare și a resurselor de reziliență, ci mai ales să ne reamintească faptul că nu suntem victimele nici ale părinților, ale vremurilor sau ale societății decât în măsura în care nu ne cerem drepturile la libertatea interioară și la posibilitățile de a alege în mod conștient să ființăm.

Te detest, te iubesc, de Isabelle Filliozat

Pentru că lumea în care ne naștem este reprezentată întâi și-ntâi de către familie, avem nevoie să știm și să ne înțelegem originile – cine suntem și de unde venim – pentru a ne putea da seama unde vrem să ajungem. Relația cu părinții este prima și cea mai importantă, astfel că nu doar identitatea ne-o construim pornind de la modelele mamei și al tatei, ci și întreaga reprezentare a partenerilor, a relațiilor, a vieții…

Cartea lui Isabelle Filliozat acoperă o arie largă de dificultăți, dureri și preluări care pot ajunge să ne saboteze și să stea în calea împlinirii personale, fiind un volum bogat în mici exerciții de autoreflecție care să ne și ajute pe drumul eliberării, al iertării, al vindecării. Mai mult decât atât, este un volum scris cu finețe și empatie, asemenea unui dar pe care ni-l putem face nouă înșine pentru a fi mai senini și mai fericiți atât în sinea noastră, cât și în relațiile pe care le avem.

Citește și recenzia

Alegerea, de dr. Edith Eva Eger

Îmbinând autobiografia cu relatarea terapeutică despre vindecare și eliberare, dr. Edith Eva Eger ilustrează ce înseamnă cu adevărat voința nu doar de a nu muri, ci mai ales de a trăi și a avea sens în lume. Supraviețuitoare a celui de-al Doilea Război Mondial și a Holocaustului, ajunsă logoterapeut și lucrând la rândul său cu veterani și supraviețuitori ai zonelor de conflict, autoarea ne propune un volum încărcat de speranță și reziliență în fața chiar și a celor mai mari atrocități pe care le poate îndura cineva.

Cheia constă în reperele interioare, în acei piloni personali în funcție de care ne organizăm nu neapărat înțelegerea a ceea ce se întâmplă în jurul nostru, cât mai ales a modului în care ne reprezentăm ce se întâmplă cu noi în această lume. Semnificația pe care o atribuim evenimentelor poate să ne plaseze într-un rol de victimă, blocându-ne în neputință, sau ne poate face să fim adevărați eroi ai propriului scenariu de viață, împingându-ne pe calea acțiunii și a creației existențiale.

Citește și recenzia

Masculinitate furată, de P. Zimbardo și N. D. Coulombe

Modelele cu ajutorul cărora se formează tinerii din zilele noastre – nu doar băieți, ci și fete deopotrivă – devin din ce în ce mai depersonalizate și dure, propunându-le în schimb copiilor o serie de repere devalorizante și nerealiste față de ceea ce ar trebuie să însemne identitate, sexualitate, moralitate și comunitate.

Cei doi autori au scris împreună un volum sincer și încărcat de fapte ce surprind numeroasele moduri subtile prin care societatea și cultura de astăzi transmit un mesaj greșit tinerilor aflați în căutarea propriului sine. Cartea este un must read pentru orice trăiește în prezent într-o așa-numită societate modernă, contemporană și care are, cunoaște sau lucrează cu copii și tineri, care are acces la internet, jocuri video și mass media de orice fel și conținut.

Citește și recenzia

Please follow and like us:
Facebook
Facebook
Instagram

Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *