Nu ne pregătim copiii pentru viață ascunzându-i de ea!

– educația pornește de acasă: de ce trebuie să vorbești cu copilul tău despre viață și cum să nu îl crești nepregătit și vulnerabil –

Astăzi, mai mult decât oricând, copiii noștri au nevoie să vorbim deschis și onest cu ei.

Protecția se construiește prin informare și numai astfel se pot lua deciziile corecte. A ști cu ce te confrunți înseamnă să poți adopta un comportament responsabil.

Pentru că viața nu este nici bună și nici rea în sine, tot astfel cum nu este nici ușoară sau grea; ea este așa cum noi ne-o facem pentru noi, iar reziliența și capacitatea de a face față situațiilor dificile, de criză chiar, nu se formează prin fuga de ele sau închiderea ca într-o bulă de sticlă. De ceea îi învățăm pe copii despre pericolul de a vorbi cu străinii, de a se asigura când traversează strada și – da – de a se spăla pe mâini înainte de masă.

Ne pregătim copiii pentru viață vorbindu-le despre aceasta, nu ascunzându-i de ea! Nu ne lăsăm copiii să trăiască ducându-i în brațe (sau în spate) toată viața, ci învățându-i (lăsându-i) să meargă ei înșiși! Viața înseamnă bucurie și bunătate tot astfel cum înseamnă și pericole fizice și psihice. Viața înseamnă evenimente și relații (de cuplu, de prietenie) tot astfel cum înseamnă moarte și boală.

Dacă le spunem ce să nu facă, de ce să nu le spunem în schimb și ce să facă? Cum altfel, de unde altundeva ei să afle, să știe? Cum altfel se învață viața decât vorbind despre aceasta și, mai ales, trăind-o împreună, cunoscând-o prin colaborare și responsabilitate comună?

Comunicarea presupune reciprocitate. La fel, grija înseamnă prezență, înseamnă onestitate – nu excludere, nu tăinuire.

A nu le spune copiilor noștri ce se întâmplă cu lumea din care ei fac parte înseamnă să-i creștem nepregătiți, vulnerabili și inadaptați pentru viața care nu că îi așteaptă la un moment dat abstract, incert din viitor, ci pentru viața pe care astăzi, aici și acum, ei o trăiesc!

Dacă vrei ca al tău copil să fie protejat de accidente de mașină, traficanți de carne vie și hepatita A, de ce nu ai vrea să fie protejat și de gripă, boli cu transmitere sexuală și chiar noul coronavirus?

Spune-i ce sunt aceste fenomene și spune-i cum se poate proteja responsabil (pe sine și pe cei din jurul său) de acestea: îndrumă-l ce să nu facă, dar mai ales ce să facă! Cu încredere, curaj și fără roți ajutătoare, că doar îl formezi pentru viață.

Vrei să știe de la tine ce înseamnă responsabilitatea, ce are de făcut și cum să se ferească, mai degrabă decât să afle din surse nesigure, incerte sau chiar răuvoitoare. Nu?

Please follow and like us:
Facebook
Facebook
Instagram

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *