Meloterapia – terapia realității imediate

Meloterapia sau terapia prin muzică este „un derivat” al artterapiei.

Ca formă de terapie, aceasta se dovedește a fi extrem de flexibilă întrucât dispune de o varietate de tehnici ce pot fi utilizate, acestea putând varia de asemenea de la un terapeut la altul.

Însă, pentru a alege metoda potrivită, este de înțeles faptul că terapeutul (muzico-terapeutul) ia în considerare sensibilitatea personală, starea generală a clientului, respectiv patologia cu care acesta se confruntă.

Spre exemplu, meloterapia receptivă constă în ascultarea muzicii, însoțită sau nu de discuții. În extrema opusă, meloterapia activă are la bază tehnici de intervenție directă, altfel spus, poate fi vorba de: cântat, de efectuarea mișcărilor ritmice sau chiar improvizarea muzicii.

Arta ca modalitate de exprimare a trăirilor afective intense

Forma  receptivă a meloterapiei se bazează pe muzica înregistrată, ceea ce-i va lăsa o întreagă paletă de opțiuni muzicale terapeutului. Ori, în cazul acesta, terapeutul nu trebuie să dispună de abilități instrumentale sau să stăpânească „arta muzicii live” (deși calitatea acesteia rămâne de necontestat).

Este important de menționat faptul muzica înregistrată nu este capabilă să se adapteze la fel de bine la starea emoțională a pacientului prin simplul fapt că tonul, ritmul sau tempo-ul nu pot fi modificate.

În schimb, forma activă a meloterapiei constă în utilizarea  instrumentelor. În meloterapia activă se poate vorbi atât de libertate de expresie, cât și de precizie, întrucât ea își propune să promoveze atât  comunicarea cât și schimburile interpersonale. În altă ordine de idei, aceasta optimizează abilitățile cognitive, creativitatea și consolidează concentrarea.

La nivel internațional, meloterapia trece granițele unei forme ale unei ramuri din psihologie și încearcă să se integreze în lumea medicală. Există companii care dezvoltă, în colaborare cu lumea medicală, soluții terapeutice eficiente care să asocieze muzica și neuro-științele, pentru a obține echilibrul adecvat stimulării performanțelor și bunăstării angajaților.

Please follow and like us:
Facebook
Facebook
Instagram

4 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *