Mecanismele șantajului emoțional

Cuvântul șantaj poate să ne ducă cu gândul la imagini înspăimântătoare asociate cu criminalitatea sau cu violența extremă. Din acest motiv, ne este greu să credem că partenerii de viață, părinții, copiii, sau chiar prietenii noștri ar recurge vreodată la șantaj. Deși șantajul are mai multe fațete, în continuare ne vom îndrepta atenția spre șantajul sentimental.

Ce este șantajul sentimental?

Este o formă de manipulare puternică, prin care oamenii apropiați nouă, amenință direct sau indirect, că ne pedepsesc dacă nu facem ceea ce doresc ei”, afirmă dr. Susan Foward. La baza fiecărui tip de șantaj există o amenințare, exprimată în feluri multiple: „Dacă nu te comporți cum vreau eu, vei suferi!”

Prin ce se diferențiază șantajul sentimental față de alte tipuri de șantaj?

Șantajul sentimental este mai strâns legat de latura personală a omului. Dacă o persoană care șantajează cu intenții rele, amenințându-ne că ne va distruge reputația dacă nu oferim în schimb o sumă de bani sau un serviciu, șantajistul emoțional cunoaște părțile noastre vulnerabile, știe cât de mult ținem la relația cu el și, oricât de mult ar ține la noi, în momentul în care lucrurile nu funcționează cum dorește el, se va folosi de părțile noastre vulnerabile pentru a ne câștiga supunerea.

Cum funcționează, de fapt, șantajul sentimental?

Șantajul și chipurile sale

Teama, obligația și vinovăția sunt instrumentele cu care operează șantajiștii.” Acești oameni creează în noi aceste sentimente pentru a se asigura că ne va fi teamă să îi supărăm, ca să ne simțim obligați în a le asculta voința și să ne simțim foarte vinovați dacă nu o vom face – ne atenționează Forward și Frazier.

În relațiile de acest fel, ne îndreptăm atenția spre nevoile celuilalt, în detrimentul propriilor nevoi. „Ne mulțumim cu iluzia temporară a siguranței prin faptul că am cedat.” Prin încercarea de a evita conflictul, îi facem celeilalte persoane pe plac.

Este important să știm că șantajistul emoțional se pricepe de minune să facă manipularea imposibil de sesizat. El camuflează presiunea sub care ne ține, acest lucru făcându-ne pe noi să ne punem sub semnul întrebării propriile percepții.

Manipularea psihologică

Cu ajutorul nostru, șantajul prinde rădăcini, iar șantajistul emoțional devine mai puternic. Datorită setului nostru de puncte slabe; iritărilor acumulate, regretelor, nesiguranțelor, temerilor și supărărilor, devenim ușor manipulabili de oamenii care le apasă. Când devenim conștienți de aceste puncte și lucrăm cu noi, nu le mai permitem celorlalți să le exploateze.

În jocul manipulării, întotdeauna este nevoie de doi!

Forward, S., & Frazier, D. (2008). Șantajul sentimental: Cum să te aperi când alți oameni folosesc frica, obligația și vina ca să te manipuleze. București: Editura Trei.
Please follow and like us:
Facebook
Facebook
Instagram

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *