Mecanismele de apărare și fobiile: o interpretare psihanalitică

Fobia este drept cunoscută ca fiind o teamă persistentă, o stare de repulsie și de neliniște îndreptată către un anumit lucru. Aspectul asupra căruia se îndreaptă frica noastră poate fi diversificat, dat fiind faptul că putem avea fobie socială, de șerpi, de gândaci, de injecții, printre multe altele.

În acest sens, elementul esențial din teama pe care o resimțim este foarte important, fiindcă ceea ce nu putem înțelege și ceea ce nu putem integra în cadrul personalității noastre este ceea ce ne neliniștește.

Anumite impulsuri sau dorințe pe care nu le conștientizăm și nu le percepem în autenticitatea și adevărata lor formă preiau cu totul și cu totul alt aspect, în așa fel încât să se facă prezente în aria noastră de conștientizare.

Pentru a înțelege mai bine despre ce este vorba, să urmărim exemplul oferit de Jerome S. Blackman (2012): o doamnă căsătorită a cunoscut un bărbat alături de care a format o legătură romantică. În momentul în care și-a dat seama că ceea ce face este greșit față de soțul său, a încheiat legătura cu acesta.

În timp, persoana în cauză a manifestat o fobie față de telefoane – frică persistentă ce poate fi interpretată în următorul mod: telefonul era calea de acces pe care doamna din caz o avea față de bărbatul pe care l-a întâlnit, iar pentru că anumite dorințe erau încă prezente în mod inconștient, fiind neacceptate în plan conștient (anume, de a menține legătura și de a construi ceva alături de acel om), acestea s-au transformat într-o fobie care reflectă, în realitate, pulsiunile ce erau prezente și intense.

Acest caz arată cum funcționează întregul proces: ceea ce respingem merge în plan inconștient – dar această instanță psihică continuă să ne trimită anumite semnale, corespunzătoare pulsiunilor puternice ce vor să iasă la suprafață.

În exemplul prezentat mai sus putem observa că fobia doamnei era de fapt frica de a nu-și trăda iar soțul, deși își dorea acest lucru!

Psihosomatica și semnificațiile ei

O altă interpretare din punct de vedere psihanalitic se referă la fobia față de șerpi: această teamă este, de fapt, frica resimțită față de bărbați. De îndată ce am reprimat o amintire copleșitoare a unui anumit eveniment prin care am trecut, acesta este redirecționat către alt element din viața noastră – ceea ce înseamnă că preia o altă formă care să fie acceptată de supraeu.

Totuși, această interpretare este într-o mare măsură simplistă și nu ține cont de numeroase alte procese psihice, dar și ale experienței, care pot interveni adeseori în dinamicile inconștiente ale fobiilor.

Acestea fiind spuse, dacă am reflecta asupra fobiilor noastre, le-am putea oferi acestora un înțeles – odată ce le conștientizăm asocierea cu evenimentul sau cu dorința pe care le deținem, dar pe care încercăm să le respingem, teama ar dispărea, iar astfel ne-am cunoaște mai bine și am avea parte de sentimentul de eliberare.

Blackman, S., J. (2012). 101 apărări – Cum se autoprotejează mintea. București: Trei.

Please follow and like us:
Facebook
Facebook
Instagram

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *