Iubire și nevroză

Eșecul maturizării afective – anume, diferențierea și despinderea de forma de afecțiune exclusiv parentală – constituie cauza principală a nevroze, afirmă Erich Fromm, iar Virginia Satir susține această afirmație.

Fiecare dintre noi, încă din primele zile de viață, se raportează la lume pe baza experiențelor cu cei din jur și a mesajelor primite de la aceștia, iar ca formă de exprimare, în centrul atenției se află stima de sine.

Dacă în primii 5-6 ani familia este răspunzătoare de crearea sentimentului de stimă de sine a copilului, după această vârstă intervin influențe exterioare, cum ar fi școala, grupul de congeneri etc. Acești alți factori vin însă nu să modifice ori să „vindece” eventuale carențe ale stimei de sine, ci dimpotrivă: „forțele exterioare tind să întărească sentimentul de valoare sau lipsă de valoare pe care copilul l-a deprins acasă.”

Fără a da vina strict pe influența parentală, așa cum am fi ușor tentați să o facem, trebuie totuși subliniat faptul că, în calitate de persoane de referință de-a lungul unei perioade critice de formare a dezvoltării psihice, nucleul familial reprezintă forul din care toate energiile psihice iau naștere.

Despre iubire

Aici intervine Susie Orbach: punând accent pe contribuția masivă a educației prin prisma experiențelor timpurii față de ceea ce poate fi numit „dat natural”, terapeuta explică succint și clar modul în care este construit, pe fundamentul interacțiunilor fizice de bază, sistemul de reprezentare al lumii pe care și-l creează bebelușul.

Stocăm în memorie amintiri și reprezentări pre-cognitive (deci cărora nu le putem atribui un sens verbal, noțional, ori o reprezentare lingvistică) sub formă de atingeri, senzații, sunete etc., iar lumea noastră viitoare se va afla sub influența neconștientizată a tuturor acestor inputuri!

Contradicțiile care pot rezulta de aici duc la conflictul în care psihicul caută să descopere un sens al lucrurilor, dincolo de o simplă stabilire a cauzalității. În formele accentuate, mai grave, când acest conflict nu își găsește rezolvare, poate apărea fenomenul de clivaj – mecanism care stă la baza nevrozei, de altfel.

Please follow and like us:
Facebook
Facebook
Instagram

Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *