Iubire matură sau dependență emoțională?

Nu de puține ori am fost puși în situația în care admitem că „iubirea este totul”, dar ce înseamnă de fapt această totalitate a iubirii? Oare știm cu adevărat care sunt principiile sănătoase ce stau la baza afirmației respective?

Întâlnesc des oameni empatici, care vorbesc din suflet, relatează cu drag atuurile partenerei / partenerului, dar, în interior, sunt măcinați de propriile temeri, suferințe, frustrări și nemulțumiri, pe care le proiectează – mai mult sau mai puțin subtil – asupra partenerului.

Citește și: Când partenerii suferă, deși se iubesc

Majoritatea nemulțumirilor vin din dorința de a schimba partenerul și de a „crea” o variantă mai bună pentru propria persoană. Ei bine, aici nu mai vorbim de iubire sau de mult folosita expresie „îi vreau binele”: nu, vrei doar pe cineva care să îți ofere un confort ireal și ideal, dobândit prin nefericirea celuilalt.

Odată ce îți dorești o altă variantă a celui / celei pe care spui că îl / o iubești, e de la sine înțeles că problemele există și că, în loc să se reflecteze asupra lor, sunt ascunse sub preș și ambalate în iluzii, aparențe, ba chiar și într-un comportament posesiv – căci persoana care intervine în schimbarea fortață a unui alt om suferă de propriile complexe, iar reacțiile sunt, în mare măsură, distructive pentru ambele părți.

În dependența emoțională există dezechilibre, renunțare de sine, incompatibilitate produsă din perspective diferite, orgolii, temeri nejustificate, gelozii. Dependența ucide, lent și dureros. În schimb, iubirea matură nu produce suferință; ea nu va crea stări de inferioritate, nu va naște întrebări care denotă neîncrederea.

Aici nu există un partener mai bun și unul mai prejos, nu există „dansezi după cum îți cânt eu”.

În iubirea matură există echilibru, comunicare, acceptare, înțelegere, gestionare. Toate însumate formează iubirea, ca stâlpii unei case. Cu cât sunt mai consolidați, cu atât clădirea va rezista mai mult, implicit și relația.

Dacă cineva se întreabă „bun, și ce trebuie să fac de acum încolo?”, aș oferi un răspuns bazat pe autocunoaștere. Înainte să ne dorim să intrăm într-o relație, ar trebui să ne stabilim limite, să știm cu adevărat ce ne dorim, ce putem oferi și ce așteptări avem; lucruri care trebuie cunoscute de la început, și nu reproșate după 5-10 ani.

Iubirea ne înalță, ne ajută să visăm, să creăm clipe frumoase petrecute alături de oamenii dragi. Dependența ne stagnează evoluția, ne ține pe loc și ne sabotează la fiecare pas.

După toate cele menționate, tu ce alegi?

Iubește sănătos.

Please follow and like us:
Facebook
Facebook
Instagram

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *