Iresponsabilitatea față de sine

Se întâmplă foarte des ca anumite conflicte interpersonale să se declanșeze din cauza faptului că am sesizat că anumite dorințe nu ne sunt îndeplinite. În acest sens, oare aceste cerințe pe care noi le-am adoptat și apoi atribuit persoanelor din jurul nostru, sunt – într-adevăr – fondate pe un criteriu realist și rezonabil?

Pentru început, să vorbim puțin despre modul în care apar aceste responsabilități pe care le atribuim: prin intermediul proiecției. Facem apel la acest mecanism inconștient pentru a ne identifica un anumit tipar idealist, pe care îl considerăm cel mai benefic pentru noi și pentru a-l atribui și celor din jurul nostru.

În aceeași ordine de idei, convingerile pe care le avem despre ceea ce oamenii din jurul nostru ar trebui să facă pentru și alături de noi sunt rezultatele proiecției pe care o facem: le atribuim o serie de răspunsuri pe care ne-ar face plăcere să le primim, iar astfel, ei devin responsabili de fericirea noastră și de oferirea satisfacției de care avem nevoie.

Citește și: Autonomie și independență relațională

Aceste principii pe care le deținem sunt însă corecte atât față de noi, cât și față de persoanele în cauză? Pentru început, să preluăm următorul exemplu: avem tendința de a considera că partenerul de cuplu trebuie să ne facă fericiți, să ne facă să ne simțim împliniți.

În schimb, ceea ce omitem prin intermediul accentuării acestui rol, este faptul că – în primă instanță, noi ar fi bine să fim factorul declanșator al fericirii pe care o purtăm și tot noi ar fi bine să ne străduim să ne atingem potențialul pe care îl avem, iar partenerul de cuplu nu are sarcina de a ne face să ne simțim în acest mod – pentru că, mai degrabă, fericirea pură vine din interior și prin intermediul forțelor proprii.

Dacă noi nu suntem bucuroși cu noi înșine și cu restul aspectelor ale vieții personale, cum ar putea acesta să ne atingă standardele pe care i le-am impus? Cum am putea să fim mulțumiți de toate actele sale, în măsura în care noi nu suntem mulțumiți de ceea ce avem în general?

Please follow and like us:
Facebook
Facebook
Instagram

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *