Interpretarea psihologică a comportamentului de bullying

Bullying-ul este cunoscut drept manifestarea unui comportament ostil, agresiv din punct de vedere fizic, verbal sau psihologic la adresa altei persoane. În acest sens, literatura de specialitate aduce în evidență faptul că scopul acestuia are la baza sa demonstrarea puterii.

Din punct de vedere psihologic, această reacție ar putea fi declanșată de emoțiile ce au fost „ignorate”sau nu au fost validate cândva, fiind mult prea greu de acceptat și de integrat la momentul actual.

Altfel spus, dacă în copilărie nu am fost ajutați să ne gestionăm sentimentele de furie într-un mod sănătos ori adecvat sau dacă acea stare nu a fost validată, s-a produs refularea; adică mecanismul de apărare prin intermediul căruia au fost respinse anumite aspecte din zona de conștiință.

Dat fiind faptul că refularea nu înseamnă eliminarea permanentă a ceea ce a fost resimțit cândva, ci este doar o amânare, acele emoții revin sub diferite forme – unele chiar mai greu de stăpânit.

În acest context, atunci când vorbim despre bullying, vorbim despre anumite stări ce vor să iasă la suprafață, însă care se manifestă prin comportamente care nu sunt acceptabile din punct de vedere social precum: intimidare, adresarea de injurii, vătămări emoționale și chiar corporale.

Bullying mascat: 6 indicii subtile

Pe de altă parte, o altă perspectivă ce ar fi bine să fie abordată atunci când vorbim despre manifestarea unui comportament de ostilitate asupra oamenilor din jur, este cea conform căreia această metodă de abordare reprezintă un mod de a capta atenția.

Pentru a înțelege mai bine despre ce este vorba, să vedem următorul exemplu: în copilărie, figura de atașament avea foarte multă treabă și nu avea disponibilitatea emoțională sau a timpului atât cât am fi vrut și atât cât am fi avut noi nevoie. Cu toate acestea, de fiecare dată când făceam ceva mai puțin plăcut, ni se atrăgea atenția, eram certați sau poate chiar pedepsiți pentru ceea ce am făcut.

În acel moment, am ajuns în mod inconștient la concluzia că, pentru a avea parte de atenția apărținătorilor, este nevoie să facem ceva ce nu este pe placul lor. Astfel, atunci când avem reacțiile specifice bullying-ului asupra oamenilor din jurul nostru – este, de fapt, modul nostru de a cere și de a obține interesul anumitor persoane.

Așadar, având aceste interpretări și această largă perspectivă asupra comportamentului de bullying, putem ajunge la concluzia că o soluție recomandată în acest sens este psihoterapia. Prin intermediul acestui proces putem învăța cum să ne gestionăm emoțiile negative, copleșitoare, cum le putem exprima, iar mai presus de toate, ne putem întoarce în momentul din care a început totul, astfel încât să ne concentrăm asupra evenimentelor posibile ce sunt declanșatoare, fiind sprijiniți de o persoană specializată și mereu pregătită să ne ajute în a ne rezolva conflictele interioare și a ne dezvolta.

Please follow and like us:
Facebook
Facebook
Instagram

Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *