Inhibiția comportamentală

– trăsătura predispozantă a tulburărilor emoționale –

Tulburarea de personalitate evitantă, fobiile, frica, furia – locurile unde inhibiția comportamentală se manifesă cu precădere.

Ce înseamnă de fapt inhibiție comportamentală? Aceasta este definită ca fiind parte integrată a tulburărilor emoționale amintite mai sus, precum și a tulburărilor de personalitate evitantă și antisocială. Se manifestă prin retragere, teamă și evitare în situații nefamiliare, presupunând o personalitate mai rezervată, un număr redus de relații romantice și un nivel scăzut de socializare cu prietenii și familia.

Cum afectează aspectele importante ale vieții? – inhibiția comportamentală se manifestă în situațiile amintite mai sus, dar apare și în situațiile în care resimțim anxietate sau suferim un atac de panică. Poate conduce la:

  • evitarea unor situații și neasumarea stabilirii unor obiective (provenită ca o consecință a fricii de eșec);

  • gânduri disfuncționale de tipul suprageneralizării (credința conform căreia un eveniment cu consecințe negative va declanșa o succesiune de astfel de evenimente);

  • chiar la evitarea luării deciziilor (consecință fie a fricii de eșec, fie a gândurilor distructive).

Ceea ce nu trăiești la timpul potrivit, nu mai trăiești niciodată! – un proverb ce își menține actualitatea și astăzi și care ar trebui luat în considerare ori de câte ori amânăm ceva din diferite motive.

Cum scăpăm de inhibiția comportamentală? – există soluții multiple prin care putem elimina această barieră din calea dezvoltării nostre. O primă soluție ar fi psihoterapia cognitiv-comportamentală care îmbină mai multe tehnici și metode ce ne ajută în depășirea barierelor, pe care, de cele mai multe ori, ni le punem singuri în cale. O altă soluție ar fi creșterea încrederii în sine – capacitatea de a ne asuma greșelile / eșecurile, de a înțelege că acestea ne ajută să evoluăm, de a ieși din zona de confort nu doar în căutarea de nou / adrenalină, ci de a ne auto-construi, auto-dezvolta și auto-remodela. Acest lucru se realizează prin experiențe pozitive, situații în care avem succes, dar și prin relațiile echilibrate, sănătoase și hrănitoare emoțional cu cei din jurul nostru.

Epuizare, iritabilitate și depresie

Retragerea din fața necunoscutului, evitarea construirii relațiilor sociale, prezența distorsiunilor cognitive, refuzul de a primi / accepta ajutor vor constitui baza apariției unor tulburări emoționale care își vor pune amprenta atât asupra personalității, cât și a contruirii și dezvoltării carierei.

Inhibiția comportamentală se constituie, așadar din teama de respingere sau de eșec și a modului în care alegem să ne raportăm la lume / evenimente. Atât deciziile, cât și viața trebuie asumate! Temerile și blocajele emoționale trebuie depășite, iar acest lucru poate fi realizat, din fericire, cu sprijin adecvat și o atitudine centrată pe dezvoltare!

Astfel, tu ce decizie ai luat astăzi pentru viitorul tău? 🙂

Please follow and like us:
Facebook
Facebook
Instagram

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *