Îngerii mai buni ai naturii noastre

Contrar impresiei generale despre violență, ne aflăm probabil în cea mai pașnică perioadă din istoria umanității.

Greu de crezut, având în vedere că majoritatea posturilor de știri prezintă conflicte armate, crime, violuri, violență domestică și tot felul de altercații? Este foarte probabil ca afirmația de mai sus să nu vă convingă, însă în cartea „Îngerii mai buni ai naturii noastre”  Steven Pinker, profesor la Universitatea Harvard, lingvist si psiholog cognitivist, face un adevărat tur de forță prin istorie și explică de ce, de-a lungul ei, violența s-a diminuat.

Autorul reușește să îmbine istoria cu neurobiologia afectivă și cognitivă, cu psihologia socială și evoluționistă, deoarece violența nu are o singură cauzăa, noi fiind nevoiți să privim tabloul general.

Astfel, fiecare epocă conturează anumite concepții despre actele violente, acestea trebuind privite și analizate după standardele istoriei, nu conform ideilor actuale pe care le avem despre subiect.

Spre exemplu, în Imperiul Roman, din punct de vedere al creștinismului, moartea prin tortură părea ceva luminos, acesta fiind cazul apostolilor. Cavalerismul era caracterizat de extrem de multe acte violente, Evul Mediu a fost o perioadă sumbră, revoluțiile au fost sângeroase, au urmat apoi războaie mondiale. De asemenea, în secolul al XX-lea, în mass-media erau prezente reclame care glorificau violența.

Pe parcursul istoriei a contat enorm și concepția despre natura umană, teoriile fiind opuse. Suntem în esență buni sau răi? Ne naștem buni și suntem corupți de societate sau starea noastră inerentă este una de război? (J.J. Rousseau vs T. Hobbes). Steven Pinker încearcă să ofere o viziune în nuanțe de gri, nu în alb și negru, cum este cazul teoriilor de mai sus.

Violența este o parte „normală” a naturii umane, fiecare om având atât comportamente prosociale, cât și comportamente violente, în funcție de anumiți factori și de context. Aceste variabile vor fi supuse decodării de către autor.

Cartea are o structură clară și logică, la început fiind prezentate 6 tendințe:

Astfel, călătoria începe din perioada vânătorilor-culegători, caracterizată de anarhie, și conturează tranziția spre civilizația agricolă, moment în care incidența morților violente s-a redus de aproape 5 ori. Acesta este Procesul pacificator. Următoarea perioadă prezintă Europa sfârșitului de Ev Mediu până în secolul al XX-lea, când numărul omuciderilor a scăzut între 10 și 50 de ori, odată cu apariția statului.

Următoarele tendințe sunt Revoluția umanistă, prin intermediul iluminismului, Pacea Durabilă după al Doilea Război Mondial, Pacea Recentă după 1989, și, nu în ultimul rând, Revoluția drepturilor din perioada postbelică.

Apoi, apar cei 5 demoni ai naturii umane: violența prădalnică, cu un scop; dominația; răzbunarea pentru dreptate și din dorința de a pedepsi; sadismul și ideologia. Însă există și o parte bună a naturii umane, caracterizată de autor prin prezența celor 4 îngeri mai buni: empatia, autocontrolul, simțul moral și rațiunea. Există și 5 forțe istorice importante: comerțul, feminizarea, statul cu autoritate, cosmopolitanismul și escalatorul rațiunii.

Biologia ființelor umane în ipostazele lor cele mai bune și cele mai rele

Prin intermediul acestor metafore ale îngerilor și demonilor se poate analiza natura umană, care este extrem de complexă. Cartea încearcă, prin sute de studii și date, să răspundă unor întrebări fundamentale: Cum este natura umană? Care sunt factorii care au dus la scăderea violenței? Este garantat că această scădere va continua? Cum a fost privită violența de a lungul istoriei și ce anume a dus la schimbarea concepțiilor?

Violența este privită din mai multe puncte de vedere: ce se întâmplă în creier? Care au fost posibilele scopuri pentru care au evoluat diferite forme de violență? Când este violența strategică? Structurile statale organizate vs. societățile nestatale diferă din punct de vedere al statisticilor legate de violență? Statul a rezolvat problema, dar a creat alta: viața „sub talpa tiranilor” timp de sute de ani. Cum am reușit să ajungem la civilizația actuală?

Așadar, „Îngerii mai buni ai naturii noastre” este o lucrare monumentală și extrem de complexă, fiind o lectură necesară pentru înțelegerea factorilor din spatele acestui comportament, dar și cum a reușit să se diminueze pe parcursul istoriei.

Please follow and like us:
Facebook
Facebook
Instagram

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *