Infidelitatea – cauză sau efect al nefericirii în cuplu?

Cuplul: câmp fertil pentru vreme de pace, dar și pentru război. Cuplul: sursă de exaltare, dar și de agonie…

Când abia se formează, desigur că fiecare partener își țese propriile așteptări, dar nici unul nu prevede infidelitatea ca posibil deznodământ. Cu toate acestea, infidelitatea este o realitate ce lasă răni adânci.

Când dragostea doare, când iubirea rănește…

Infidelitatea este percepută ca o trădare: trădare la nivel fizic și emoțional. La prima vedere partenerul „trădat” crede că infidelitatea este cauza neînțelegerilor; cu toate acestea, adulterul, spun specialiștii, este simptomul unui cuplu disfuncțional. Implicarea puternic emoțională, cu alaiul ei de suferințe, creează tendința de a învinui persoana adulterină, excluzând faptul că de fapt, „vina” se împarte la doi.

Atunci când relația este în derivă, unul dintre parteneri sau ambii pot căuta soluții compensatorii, iar infidelitatea poate fi una dintre variante.

Simptom sau soluție, actul trădării vorbește despre un complex proces de eroziune a relației. Acesta scoate la suprafață deficite și accentuează limite aflate mereu în strânsă legătură cu gradul de maturitate și de angajament al partenerilor. De la neîmplinirea în sfera intimității (erotice) și până la comunicarea defectuoasă, derapajul extraconjugal relevă în esență erori relaționale greșit gestionate de către ambii parteneri.

Actul infidelității produce un șoc, aruncându-i pe cei doi într-un haos emoțional. Rana trădării destructurează, erodând convingerile despre lume și chiar și percepția propriei persoane. Urmările infidelității sunt diverse, de la ruptura cuplului și până la întărirea legăturii, dar cert este că toate necesită o restructurare profundă individuală în primul rând, apoi relațională.

Între iad și rai, vindecarea traumei în urma infidelității necesită suport, timp, blândețe și implicare. Copleșitoare și dureroasă la început, aceasta poate fi însă sămânța transformării.

Please follow and like us:
Facebook
Facebook
Instagram

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *