Importanta dificultăților întâmpinate

Se poate întâmpla, în unele situații, să auzim din partea celor din jurul nostru următoarea opinie cu privire la situația în care ne aflăm: „gândește-te că lucrurile puteau să fie mult mai rele de atât”.

În ceea ce privește această afirmație, ar putea fi utilizată cu scopul de a ridica nivelul motivațional: reflectând asupra altor cazuri, am putea ajunge la concluzia că nu ne aflăm într-un stadiu catastrofal și putem sesiza faptul că avem o serie de soluții ce ne sunt la dispoziție. Dar acest lucru nu înseamnă să nu luăm în considerare etapa prin care trecem, doar din simplul fapt că alte persoane sunt într-o situație mai puțin favorabilă decât a noastră. Dificultățile noastre, indiferent de gradul de gravitate de care dispun, sunt importante.

Deși putem aborda această perspectivă cu scopul de a fi recunoscători pentru ceea ce avem, aceasta nu înseamnă să nu ne validăm trăirile le care le avem și experiențele prin care trecem.

Lipsa de validare și neluarea în serios a evenimentului prezent ne poate îndepărta de către o eventuală soluție, dat fiind faptul că ne detașăm „împăcați” (adică resemnați) cu ideea că putea fi mai rău de atât – iar asta duce în timp la reapariția respectivei dificultăți în mod constant, până când primește „tratamentul” necesar.

Proiecția și reflexia relației cu tine însuți

Emoțiile resimțite, indiferent de cât ar fi de copleșitoare, sunt stările noastre interioare care merită atenția noastră. Spre exemplu, chiar dacă ni se poate reproșa că reacția noastră a fost una exagerată în privința unei note mici pe care am luat-o în cadrul unui examen sau că am avut o reacție emoțională deplasată în cadrul unui conflict în raport cu o altă persoană, aceste lucruri nu sunt echivalente cu a ne respinge sau a ne condamna pentru ceea ce am simțit.

Modul în care reacționăm ne poate spune foarte multe informații despre noi, despre personalitatea noastră, despre conflictul intern pe care îl purtăm, despre gradul de toleranță și despre felul în care ne raportăm asupra unei situații.

Jerome S. Blackman aduce în evidență situația unei persoane care, după fiecare ceartă cu partenerul de cuplu, se simțea foarte obosită. În urma unor ședințe de terapie, s-a constatat faptul că persoana în cauză nu știa să-și exprime sentimentul de furie, fapt pentru care acesta apărea sub o altă formă, mai ușor de acceptat.

Astfel, în urma unei analize obiective, am putea afla dacă știm să ne gestionăm emoțiile într-un mod adecvat, dacă știm cum să ne descărcăm într-un mod sănătos pentru echilibrul emoțional și pentru starea psihică, iar mai ales, dacă ne permitem să ne lăsăm emoțiile să iasă la suprafață, în ciuda tendinței frecvente de a le reprima, ceea ce înseamnă suprimarea sentimentelor noastre.

Acestea fiind spuse, ce-ar fi dacă ne-am concentra asupra oricărei dificultăți pe care o întâmpinăm, indiferent de gravitatea acesteia? Ce-ar fi dacă ne-am permite să ne descoperim din ce în ce mai mult propria persoană și propriile manifestări în urma unei tensiuni emoționale, în diferite contexte și situații?

Please follow and like us:
Facebook
Facebook
Instagram

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *