Impactul divorțului asupra copiilor

Atunci când părinții aleg să se despartă, din diferite motive bine întemeiate, este momentul în care pentru copil, situația se schimbă în mod radical. Influența asupra lui poate fi semnificativă, putând apărea următoarele aspecte: 

  • Apariția dificultăților în plan emoțional;
  • Tendința de izolare;
  • Sentimentul de vină (culpabilizarea);
  • Teama de separare; 
  • Dificultăți de comunicare și de exprimare a emoțiilor; 
  • Încrederea, imaginea și stima de sine sunt afectate; 
  • Probleme de concentrare, ceea ce poate duce la scăderea performanțelor școlare și la lipsa interesului, demotivare. 

Cu siguranță decizia nu este ușoară, însă ar fi bine să fim sinceri față de copilul nostru în legătură cu acest aspect, fără să îi ascundem separarea, astfel încât el să nu își interiorizeze anumite idei preconcepute ori în mod eronat să preia responsabilitatea față de eșecul relației.

Pe de altă parte, părinții au o mare contribuție asupra copiilor în privința depășirii acestei etape, cu atât mai mult când ambele părți încearcă să mențină o relație stabilă și cu o comunicare eficientă, de așa natură încât copilul să nu se simtă abandonat sau exclus de una dintre figurile sale de atașament. Altfel spus, copilul are nevoie de securizare, cât să simtă și să înțeleagă că iubirea părinților față de el nu s-a pierdut.

Copilul împărțit: efectele conflictelor de cuplu parental

De asemenea, este recomandată evitarea reproșurilor în legătură cu fostul partener, pentru a evita însușirea acestora și pentru a nu-i da impresia copilului că nu mai are voie să își iubească unul dintre părinți, din frica de a-l supăra pe celălalt. 

Este esențial ca relația dintre cei doi părinți să fie una pe cât de mult posibil civilizată și stabilă, în așa fel încât copilul să nu se simtă obligat în a lua partea unuia dintre părinți. În acest mod, percepția lui și convingerile despre relații și despre familie nu vor fi distorsionate.

Așadar, putem spune că, deși consecințele unui divorț asupra copilului pot fi diverse și cu un puternic impact, comunicarea cât mai deschisă și sprijinul oferit acestuia poate ameliora aceste aspecte. Totodată, prin intermediul psihoterapiei sau al consilierii, copilul va fi ajutat să își manifeste, accepte și integreze gândurile și emoțiile față de separarea părinților, simțindu-se în siguranță.

Please follow and like us:
Facebook
Facebook
Instagram

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *