Imago sau cum ne vindecăm rănile emoționale prin relația de cuplu

Intrăm în relație cu așteptarea inconștientă ca partenerul să ne iubească așa cum părinții nu au făcut-o niciodată…

Vindecarea rănilor emoționale din copilărie se poate realiza în cadrul relației de cuplu prin intermediul tehnicilor specifice terapiei imago, afirmă Harville Hendrix. Plecând de la principiul conform căruia „creierul vechi nu are noțiunea timpului liniar”, exercițiile specifice mizează pe schimbarea comportamentală „experimentată ca și cum ar avea loc în trecut, vindecând trauma inițială.”

În cadrul relației de cuplu este adus și reactualizat un întreg bagaj emoțional, dominat de un psihic ancorat într-un prezent perpetuu, care caută să-și vindece rănile alegând acele persoane ce au „trăsăturile de caracter dominante ale celor care ne-au crescut”.

Despre iubire

Recreând mediul din copilărie, imago reprezintă acea „imagine compusă a acelor persoane care ne-au influențat cel mai mult la o vârstă fragedă”; referitor la aceasta, H. Hendrix afirmă că atracția romantică față de o persoană este o chestiune ce ține mai mult de măsura în care ea se potrivește cu acest tipar imago.

Dintre toate interacțiunile cu persoanele-cheie din copilărie, spune autorul, se remarcă acelea care au produs și cele mai profunde răni, acestea rămânând cel mai bine întipărinte, întrucât ele „au fost întâlnirile care la vremea respectivă au părut să ne amenințe existența.”

Incapacitatea creierului vechi de a realiza diferențe de finețe conduce astfel la fuzionarea imaginilor tuturor persoanelor, „îndosariind” aceste infomații sub numele generic al tuturor „persoanelor responsabile pentru supraviețuirea” noastră.

Referindu-se la procesele de percepție inconștientă, Hendrix afirmă că dăm dovadă de o capacitate de observație amplificată atunci când ne aflăm în căutarea unui partener. Întrucât noi ne aflăm de fapt în căutarea cuiva care să ne poată satisface „motivațiile inconștiente fundamentale”, se întâmplă că iubirea pare a fi construită în urma unor fenomene secvențiale de recunoaștere – atemporalitate – reunificare și necesitate.

Prin potrivirile complementare pe care le stabilesc, bazate pe exagerarea asemănărilor și pe diminuarea diferențelor, „oamenii încearcă să-și recupereze sinele pierdut, prin împuternicire.”

Să fie întâmplătoare întâlnirea dintre un bărbat și o femeie, oare?

Intrăm în relație cu așteptarea inconștientă ca partenerul să ne iubească așa cum părinții nu au făcut-o niciodată – însă aici se află și cauza dezamăgirilor, căci „oamenii nu intră într-o relație ca să satisfacă nevoile partenerului lor, ci pentru a încuraja propria dezvoltare psihologică și emoțională.” Astfel, odată ce relația devine una securizantă, în acel creier vechi se declanșează un „comutator psihologic care activează toate dorințele infantile latente”, iar controlul este preluat de copilul interior rănit care se așteaptă de acum doar să primească, nu să mai dea.

Fiind totodată și „o descriere a sinelui respins”, imago se referă și la proiecțiile pe care le facem asupra partenerului, punându-i acestuia în cârcă toată negativitatea și suferința pe care am primit-o în copilărie, dar care sunt mult prea dureroase pentru a le confrunta.

Aici rezidă însă și cheia vindecării emoționale în cadrul relației de cuplu: acest „impuls subconștient de a vindeca traumele emoționale din copilărie” ne asigură posibilitatea de împlinire ca ființe umane capabile să primească, dar și să ofere, în egală măsură, iubire.

Așa cum Harville Hendrix concluzionează, „un parteneriat conștient este o relație care stimulează la maximum dezvoltarea psihologică și spirituală; această relație ia naștere când partenerii devin conștienți și cooperează impulsionați de aceleași motivații fundamentale ale minții inconștiente – de a se simți în siguranță, de a se vindeca și de a fi un întreg.”

Hendrix, H. (2015). Primește iubirea pe care o dorești. București: Herald.

Please follow and like us:
Facebook
Facebook
Instagram

Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *