Holiday blues și despre cum să fim noi bine de sărbători

Psihogenealogia este viața noastră de zi cu zi.

Nu întâmplător am ales cartea Împacă-te cu trecutul de Chantal Rialland pentru a v-o prezenta astăzi, în ziua de Crăciun. De ceva timp, a început să fie tot mai cunoscut faptul că sărbătorile de iarnă reprezintă una dintre cele mai stresante perioade ale anului, dată fiind presiunea socioemoțională pe care o exercită asupra noastră.

Nostalgia sărbătorilor (holiday blues) sau tulburarea afectivă afectivă sezonieră (foarte apropiată depresiei) sunt doar câteva dintre spectrele manifestărilor psi care ne pot da târcoale în aceste zile, iar printre cauzele declanșatoare ale acestor „stihii” pot fi amintite: presiunile financiare, senzația de sfârșit de an și gândurile retrospective ale anului ce-a trecut, ori chiar nostalgia sărbătorilor trecute.

Nu putem schimba trecutul. Dar putem scăpa de consecințele lăsate de trecut în noi.

Cea mai mare influență însă o are, fără dubiu, factorul social. Pentru majoritatea dintre noi, reuniunile familiale nu reprezintă nici pe departe oaze de liniște, nici mesele festive nefiind asemenea celor pe care le vedem portretizate în filme și pe ilustrate, ci dimpotrivă. Ele sunt mai degrabă ocazii stresante, în care mai micile sau mai marile conflicte (re)ies la suprafață, antipatiile sunt cu dificultate ținute în frâu și rănile emoționale sunt chiar redeschise.

Și, tocmai pentru că avem nevoie de un punct de sprijin care să ne ajute să facem față presiunilor și să trecem cu bine – și poate și mai ușor – peste tot acest tumult emoțional, cartea terapeutei de origine franceză este o lectură mai mult decât potrivită. Directă și empatică, îmbinând cu abilitate fermitatea și blândețea, autoarea spune lucrurilor pe nume și face apel la adultul din noi, adresându-se în același timp copilului interior ce, indiferent de vârsta pe care o are corpul fizic în care sălășluiește, tot are nevoie de conținere și alinare.

Abordând subiecte ale dezvoltării psihoemoționale din numeroase perspective, Rialland face de asemenea o prezentare a orientării psihogenealogice, vorbind despre modurile în care aceasta ne poate ajuta să ne eliberăm de cele trei „juguri” ale moștenirii transgeneraționale: proiecția, identificarea și repetiția.

Important în psihogenealogie nu este adevărul istoric, ci ceea ce a stat la baza construirii noastre.

Fie că este vorba de energiile intelectuale sau de cele emoțioale, de laturile noastre de anima sau de animus, de relațiile profesionale ori de cuplu, Împacă-te cu trecutul este un volum care vorbește deschis și demască modalitățile subtile prin care „corectitudinea politică” a familiei ne ține captivi într-o serie de blocaje ce nu ne permit să evoluăm.

Adresând o serie de întrebări la care fiecare dintre noi are datoria față de sine să răspundă, terapeuta livrează o serie de căi prin care putem începe să ne construim independența în fața poverilor familiale nedorite și dureroase, spre a ne trăi viața conform propriilor nevoi și unui scenariu existențial sănătos, conștient stabilit. În acest fel, nu doar că vom reuși să punem lucrurile în perspectivă, ci vor reuși și să ne ajustăm punctele de vedere astfel încât acestea să deservească cel mai bine scopului fericirii noastre.

Familia noastră este așa cum este și nu se va schimba. Travaliul la care ne supunem nu are drept scop evoluția părinților sau a membrilor familiei. Efectuăm un travaliu asupra propriei persoane pentru a evolua (…), pentru a nu mai suferi (…), pentru a accepta (…), pentru a învăța să ne iubim noi înșine și pentru a fi liberi să trăim cum vrem.

Părinții noștri sunt mai mult decât părinții noștri; poveștile familiei noastre nu sunt doar cele pe care le cunoaștem, iar noi cu siguranță că nu suntem meniți a rămâne etern captivi în bucla vicioasă proiecție-identificare-repetiție!

Așadar: de ce psihogenealogie? Pentru că putem rupe tiparele negative și disfuncționale ale existenței noastre și pentru că ne putem scrie propria poveste de viață.

Autentică. Liberă. Conștientă.

Please follow and like us:
Facebook
Facebook
Instagram

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *