Furia este experiența din care aleg să învăț despre mine

Furia noastre, atunci când îi dăm prea mult frâu liber, ne face mai mult rău decât înseși lucrurile de care ne plângem…

Suntem ființe plenare, atunci când contextul de a răspunde furiei este trecut prin filtrul mai multor perspective de interpretare. Acest lucru înseamnă că în orice moment putem alege să avem înțelepciunea de a ne forja sufletul de oțel, de a nu ne lăsa bărcuța fără cârmaci și de a nu fi precum o frunzuliță în bătaia vântului. 

Furia este un aprig acuzator: proiectează etichete, judecăți și intenții într-un mod personal și negativ asupra celorlalți. Așadar, când te afli într-o situație cu chef de gâlceavă, cel mai bine este să-i pui capăt, căci precum apa cea rea strică vinul cel bun, tot așa și acuzatorul din noi, strică bucuria propriului suflet.

Nu este vorba de a nu ne exprima această emoție, ci de a lua ca model ceea ce ne învață Osho atât de profund și deloc ușor:

„Dacă sunteți furios pe cineva și începeți să vă manifestați mânia, este limpede că nici celălalt nu va rămâne calm […] Dacă vă simțiți furios, mergeți în  cameră, închideti ușa cu cheia și luați la bătaie o pernă sau așezați-vă în fața unei oglinzi și începețti să strigați la propria dumneavoastră imagine […] Procesul trebuie să fie însă unul privat, căci altfel spirala nu va avea niciodată sfârșit […] De aceea, atunci când simțiți o emoție negativă față de o altă persoană, urmăriți să conștientizați că nu acea persoană este problema.”

În dans cu emoțiile

Pe de altă parte, furia poate să ne ia prin surprindere, ne poate copleși chiar și atunci când credem că suntem aliniați cu diferite aspecte din viața noastră. Acest lucru se întâmplă când reprimăm, când am sărit peste o nevoie emoțională neîmplinită, când ne amorțim furia de frica unui conflict, a unui abandon sau a unei respingeri. Toate emoțiile au un rol adaptativ, de aceea este important să nu banalizăm niciodată ce se află în spatele furiei, ci să ne întrebăm, de fiecare dată: în ce mod furia mea poate deveni eficientă? În ce mod furia mea poate să îmi îndeplinească cu adevărat nevoile? 

În ultima perioadă am fost preocupată foarte intens cum să obțin un echilibru între cele două perspective amintite mai sus. În cele din urmă, mi-am dat voie să înțeleg că furia nu este nici bună, nici rea, ci pur și simplu este încă o experiență din care aleg să învăț despre mine și despre acțiunile mele. Ceea ce aleg să fac cu privire la furie este o problemă, și nu furia în sine. Și, poate cel mai important, niciodată nu o mai las să treacă fără un proces de introspecție constructiv, niciodată nu o mai las uitată în cui.

Osho (2011). Emoțiile. Cum ne putem elibera de mânie, gelozie și teamă. Brașov: Editura Mix.

Please follow and like us:
Facebook
Facebook
Instagram

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *