Fii stăpân pe tine însuți și vei stăpâni lumea

„Overthinking” este un proces ce are la baza sa gândirea excesivă, uneori chiar și obsesivă, asupra anumitor aspecte. Spre exemplu, atunci când ne raportăm în mod constant asupra unui eventual eșec poate reprezenta o formă a acestui fenomen.

Axarea neîntreruptă asupra unor lucruri ce nu sunt cu adevărat posibile, reale sau atât de grave precum le interpretăm noi ne aduce în cadrul unei realități ce nu este autentică, ci este plină de insecurități și de frică, în fapt distorsionată, imprecisă, disfuncțională.

Chiar dacă s-a întâmplat undeva în trecut să întâmpinăm anumite evenimente mai puțin plăcute, asta nu înseamnă că lucrurile vor avea același demers de fiecare dată.

Este în regulă și este normal să ne fie teamă că vom ajunge în punctul copleșitor în care ne-am aflat anterior, însă ar fi bine să ne găsim forța necesară de a ne concentra pe lucrurile pe care le putem face pentru a obține rezultate pozitive.

Norocul favorizează mințile pregătite

Aceasta este una din influențele pe care procesul de gândire excesivă le are asupra noastră: toată atenția se rezumă la ce s-ar putea întâmpla neplăcut, ce s-a întâmplat deja anterior, iar astfel, toata energia noastră este risipită de acele aspecte.

În acest timp, putem ajunge să căutăm în mod excesiv dovezi ale faptului că totul va avea un sfârșit dezastruos sau chiar putem renunța la anumite ocazii din frică, ajungând să ne îndepărtăm de posibilitățile pe care le putem utiliza. Credința pe care am clădit-o în jurul acestor idei și convingerea pe care o avem ne determină să privim întreaga situație dintr-o perspectivă distorsionată de gândurile pe care le deținem.

Aceste gânduri sunt puternice și intense, având în spatele său trăiri pline de emoții greu de stăpânit. Cu toate acestea, noi avem puterea necesară de a le gestiona și de a face ceva în această privință – așa cum a spus scriitorul Feodor Dostoievski: „Fii stăpân pe tine însuți și vei stăpâni lumea”.

În acest sens, de îndată ce ne concentrăm pe resursele personale, astfel încât să ne clădim reziliența și o anumită încredere în sine, putem ajunge să ne stăpânim propria lume, propria realitate, iar totodată, propriile abilități, aptitudini și gânduri. Prin intermediul întemeierii unei baze solide, diferitele evenimente mai puțin plăcute nu ne vor descuraja.

De asemenea, o altă soluție este adusă în evidență prin intermediul psihoterapiei Gestalt, ce constă în integrarea gândirii și a sentimentelor din prezent. Altfel spus, „aici și acum” este ceea ce contează cu adevărat, dat fiind că doar în acest context putem face pașii care să ne ajute pe viitor, având în vedere faptul că nu putem schimba propriu-zis trecutul, ci doar perspectiva pe care o avem asupra acestuia.

Meloterapia – terapia realității imediate

Așadar, cum ar fi dacă ne-am detașa de părerile distorsionate pe care le avem asupra desfășurării unui eveniment, formate în urma experiențelor, și ne-am axa pe ceea prezentul plin de șanse de a acționa și plin de ocazii? Cum ar fi dacă am trăi ceea ce avem în mod actual și prezent, lăsând trecutul să treacă?

Please follow and like us:
Facebook
Facebook
Instagram

2 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *