Evaluarea psihologică

Psihologia clinică este domeniul care se ocupă cu acele dificultăți întâmpinate, temporare sau severe, ce intervin asupra funcționarii psihicului uman. Altfel spus, psihologia clinică vizează evaluarea psihologică a cauzelor, întocmirea planului de intervenție în consens cu psihodiagnosticul identificat, dar și pe implementarea unor tehnici terapeutice adecvate în acest sens.

Evaluarea psihologică este efectuată de psihologul clinician și se raportează la condiția și stările psihologice deținute de client, în cadrul căreia utilizează instrumente de înaltă specialitate și calitate, cu un grad ridicat de performanță. Aceasta este formată din următoarele trei etape:

1. Prima etapă se referă la tabloul clinic în general. În această etapă sunt sistematizate datele pe care le știm despre client (precum numele, prenumele, vârsta, ocupația, dar și motivul pentru care a venit la noi) și solicităm acele informații necesare, în așa fel încât să avem o idee de ansamblu al dificultăților întâmpinate.

2. A doua etapă se referă la tabloul clinic în mod specific, în care evaluăm care sunt funcțiile afectate și care sunt schimbările la nivel comportamental generate de către simptomatologia prezentată.

3. A treia etapă se referă la consecințele psiho-sociale, fapt pentru care ne axăm pe modul în care se raportează clientul asupra situației sale, la comportamentul somatic generat, dar și la modul în care relaționează social și la nivel familial. 

În sine, aceasta ar putea fi realizată prin intermediul interviului, spre exemplu. Interviul clinic poate fi deschis, structurat sau semistructurat, iar acesta vizează simptomele prezente, istoricul dificultății prezentate, dacă au existat traume anterioare sau forme ale abuzului în viața clientului, care este istoricul familiei sale și dacă deține anumite probleme în consens cu consumul de substanțe.

Pentru a facilita acest interviu, este recomandat să punem întrebări deschise, să arătăm empatie în mod frecvent și să avem o comunicare nonverbală adecvată. Mai mult de atât, este recomandat să fim atenți la ceea ce spune clientul și la modul în care o spune, fiindcă, deși prezintă o anumită situație că fiind bună, poate prezenta stări de nervozitate când vorbește despre respectivul context. 

Evaluarea clientului din perspectivă cognitiv-comportamentală

Așadar, putem spune că evaluarea psihologică este principala modalitate de identificare, prevenire și tratare a tuturor tulburărilor emoționale, cognitive și comportamentale, iar mai mult de atât, se axează pe a întocmi acel plan de intervenție care să-i asigure clientului dezvoltare personală și a bunăstării sale, în consens cu totalitatea factorilor ce au relevanță funcționării sale.

* * *

Blanchet, A. (2013). „Tratat de psihologie clinică și psihopatologie”. București: Editura Trei.
Minulescu, M. (2009). „Introducere în psihologia clinică”, suport de curs. București.
Please follow and like us:
Facebook
Facebook
Instagram

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *