Efectul cameleon și neîncrederea în sine

Studiile au arătat corelații puternice în ceea ce privește relația dintre efectul cameleon și schimbările bruște de dispoziție, nivelul scăzut al siguranței de sine și nivelul ridicat al experimentării sentimentelor de rușine și vină.

Oamenii cu schimbări bruște de dispoziție sunt adesea catalogați ca fiind cameleonici, însă ce înseamnă cu adevărat această afirmație? Adevărul din spatele acesteia constituie ceea ce mulți cataloghează, în popor, ca fiind schimbarea după cum bate vântul. Oamenii cameleonici își modifică comportamentul astfel încât rezultatul să îi favorizeze și să fie în avantaj.

Nivelul scăzut al siguranței de sine apare fie atunci când cognițiile disfuncționale ne guvernează cognitivul, fie atunci când un nivel ridicat al criticii celorlalți la adresa noastră ne determină să ne pierdem încrederea în propria persoană și în propriile decizii.

Efectul cameleon și măștile sociale

Sentimentele de rușine și vină își fac apariția atunci când ne auto-învinuim sau când ceilalți ne învinovățesc constant pentru anumite decizii / acțiuni / comportamente pe care le avem.

Efectul cameleon apare în această situație în mod incoștient, încercând să ne adaptăm comportamentul, astfel încât ceilalți să fie mulțumiți de noi. De ce apare inconștient? Studiile au arătat faptul că sentimentele de rușine și vină sunt atât de puternice și de o încărcătură emoțională atât de mare, încât nu mai folosim raționalul, ci ne comportăm involuntar și inconștient.

Așadar, efectul cameleon poate fi un cumul al sentimentelor negative, gândurilor disfuncționale sau a propriilor păreri despre noi înșine. Poate fi conștient sau inconștient. Acesta reduce Sinele autentic, creând Persona, ceea ce în psihologia personalității reprezintă masca pe care o adoptăm în contexte sociale. Indiferent de contextual în care ne aflăm, cel mai bine și corect este să acționăm conform propriilor gânduri, efectul cameleon fiind umbrela pe care alegem să o folosim pe moment crezând că astfel am luat decizia corectă.

Astfel să fim și să rămânem autentici în orice situație! 🙂

Please follow and like us:
Facebook
Facebook
Instagram

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *