Efectul cameleon și măștile sociale

Deși fiecare dintre noi este unic, sunt situații în viață, în care, intenționat sau nu, copiem anumite comportamente ale celor din jur. Acest fenomen poartă denumirea de efectul cameleon.

Efectul cameleon se referă la tendința de a adopta posturi, gesturi și manierisme ale partenerilor de interacțiune (Chartrand & Bargh, 1999).

Mecanismul din spatele efectului cameleon, afirmă cercetătorii, este legătura percepție-comportament. Să imiți ceea ce vezi se aplică în general la microcomportamente pe care le copiezi inconștient: gesturi, modul în care stai pe scaun sau felul în care vorbești.

  • Poate fi acest efect o copiere conștientă a comportamentelor celor din jur?
  • De ce și când intervine efectul cameleon?

Iată două întrebări la care vom răspunde astăzi. Sunt două situații în care acest efect apare: atunci când suntem înconjurați de cei pe care îi cunoaștem sau atunci când ne aflăm într-un context social nou.

Copilul interior și lecția iubirii de sine

Atunci când suntem înconjurați de cei pe care îi cunoaștem, efectul cameleon poate apărea din dezvoltarea cogniției iraționale de subapreciere – moment în care credem că nu suntem suficient de capabili să facem față unei situații sau când considerăm că modul în care noi acționăm și reacționăm este  nepotrivit, iar ceilalți acționează corect. Astfel, împrumutăm, conștient gesturile sau modul în care aceștia se comportă.

Când ne aflăm într-un context social nou, apar frecvent gânduri și întrebări de tipul: ce ar trebui să fac? / cum ar trebui să mă port? Pentru a oferi un răspuns acestor întrebări, începem să urmărim și împrumutăm de la cei din jur, acele comportamente pe care noi le considerăm potrivite contextului în care ne aflăm.

Poate fi efectul cameleon rezultatul unei stime de sine scăzută? Studiile au demonstrat faptul că stima de sine scăzută este rezultanta neîncrederii în sine (nivel ridicat de gânduri automate negative) și a lipsei de suport din partea familiei (prezența unor sentimente ca: neacceptare, vinovăție și tristețe). Stima de sine se manifestă atât în context cunoscut, familiar, cât și în situații noi. Un nivel scăzut al acesteia conduce la apariția efectului cameleon, prin adoptarea acelor comportamente care sunt acceptate și valorizate pozitiv de cei din jur, ducând la apariția sentimentului de apartenență la grup.

Iubire și nevroză

Efectul cameleon induce o falsă impresie despre noi înșine, ajungând chiar să uităm cine suntem cu adevărat și să acționăm / vorbim mereu așa cum se comportă și ceilalți, din dorința de acceptare și în urma mecanismului de înrădăcinare, la nivel cognitiv, a comportamentului manifestat.

Please follow and like us:
Facebook
Facebook
Instagram

2 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *